Ponedeljak 20. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 19.05.2012.
12:04
Lj. Ivanović - Vesti A

Srbija privatizuje naplatu putarina

Teška ekonomska situacija, loši putevi i nemoć države da finansira održavanje mreže autoputeva naveli su Vladu Srbije da razmisli o privatizaciji sektora naplate drumarina i održavanja. To bi, gotovo izvesno, značilo i značajno poskupljenje putarina jer privatnik ne mora da se vodi interesima socijalne politike, već isključivo profita i sigurno neće dovesti sebe u situaciju da zbog manjka para ne može da odgovori obavezama.

Cene putarina bi mogle da skoče i za 20 odsto, jer to je ono što država već sada traži
 

Posao bi trebalo da bude organizovan po modelu javno-privatnog partnerstva. Sa ovom idejom saglasni su i čelnici Puteva Srbije koji sada obavljaju te poslove, kao i ministar za infrastrukturu Milutin Mrkonjić. Nije prvi put, niti bi Srbija bila jedinstvena u Evropi ukoliko primeni ovaj model. Naime, planom je predviđeno da država dodeli koncesije za one saobraćajnice za koje nema novac za izgradnju, ili za održavanje.


O ovome će se izjasniti nova vlada, a ako ideja dobije zeleno svetlo, prema jednoj opciji, naplata putarine i održavanje puteva bi se ustupilo privatniku na period od 10 do 15 godina, uz njegovu obavezu da preuzme osoblje JP Putevi Srbije koje je zaposleno u Odeljenju za naplatu putarine i modernizuje sistem naplate.
 

Elektronska naplata

Kad je reč o načinu naplate putarine, Drobnjak je istakao da će se u Srbiji raditi na poboljšanju zatvorenog sistema naplate, posebno elektronske naplate.
- To je neophodno kako bismo imali još više brzih prolazaka učesnika u saobraćaju i brže naplate - naveo je Drobnjak.

Naknada privatnom partneru mogla bi da bude u fiksnom mesečnom iznosu ili promenljiva, s bonusima i delom prihoda od naplate, u zavisnosti od njene efektivnosti.


Opšti je utisak vozača da Srbija naplaćuje previše s obzirom na kvalitet puta, ali je istina i da naša zemlja ima najnižu putarinu u regionu, kao i da ona nije dovoljna za održavanje puteva.


Druga opcija bi, osim upravljanja naplatom putarine, uključivala i održavanje predmetne deonice autoputa i koncesionar bi isplaćivao koncesionu naknadu koja bi mogla biti korišćena kao zamena za prihod od putarine.


Kako god se okrene, vožnja autoputem će poskupeti, bez obzira da li će na rampama biti državni ili privatni inkasanti. O tome svedoči najava prvog čoveka Puteva Srbije Zorana Drobnjaka.


- Novoj vladi ćemo poslati zahtev za povećanjem cene putarina s detaljnim obrazloženjem. Cene putarine u Srbiji nisu menjane od februara 2008, iako je u tom razdoblju zabeležen osetan rast inflacije - kaže Drobjak.


Računica preduzeća za održavanje puteva pokazuje, međutim, da je putarina u Srbiji tri puta manja nego u Španiji i Francuskoj, i tek nešto niža od cene u Hrvatskoj i Italiji.

Ukida se "časna reč"

Putevi Srbije od 1. juna ukidaju naknadno podmirivanje putarine. Putevi trenutno vode postupak protiv 111.122 nesavesna vozača, koji nisu platili naknadu za korišćenje autoputeva i njihove izjave "teške" su 224.925.177 dinara.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online