Četvrtak 16. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 25.10.2009.
12:00
T. Zečević - Vesti A

INTERVJU: Dr Gabrijela Šubert, profesor Univerziteta u Jeni

Nemci su vam i dušmani i prijatelji

Dva veka - dva različita odnosa Nemačke i Srbije. Devetnaesti vek je bio prožet uzajamnim davanjima i uzimanjima. Srbi su se s pravom okretali germanskim narodima, a u Beču, Bernu i Berlinu udarani su temelji budućeg razvoja srpske nauke...

Dr Gabrijela Šubert uvek na strani Srbije

Nemačka je u tome prednjačila, u Nemačkoj su se pretežno školovali budući srpski intelektualci. Nemački biznismeni najviše su u Srbiju ulagali, razvijali rudarstvo, podizali škole, širili prosvećenost. U Nemačkoj su se školovali Dositej Obradović i Vuk Karadžić, utemeljivači srpske prosvećenosti. A Vuku su bili najbolji prijatelji nemački vodeći intelektualci: Gete, braća Grim, Tereza fon Jakobs Talfi (još 1825. prevela 250 srpskih epskih i lirskih pesama), Kepen, Štiglic...

Dvadeseti vek bio je vek međusobnih neprijateljstava, ratovanja, ubijanja, tragedija. Nemačka je bila Srbiji ostrašćeni i surovi neprijatelj i predvodnik svih napada na Srbiju. No i u tako neprijateljski raspoloženoj Nemačkoj deo njene intelektualne elite nikada nije prestajao da se bori za Srbiju.

Tim putem hodala je i danas hoda priznati nemački istoričar - slavista dr Gabrijela Šubert, profesor Univerziteta u Jeni i inostrani član Srpske akademije nauka i umetnosti. Živi u ubeđenju da novi preokret u odnosima dva naroda mora nastati i zbog 19. veka koji neprestano opominje obe strane. A u intervjuu za "Vesti" kaže:
 

"Taj surovi i frustrirajući neprijateljski preokret u odnosima dve zemlje nastao je zbog osvajačkih ambicija carevina sa zapada. Moj životni cilj je da vratimo te odnose iz 19. veka. Rad na jačanju prijateljstva između Srba i Nemaca za mene je uzvišeni čin. Na to me obavezuje ono najsrećnije vreme odnosa naših naroda."


Na koja vremena mislite?
 

"Mi nemački istoričari i intelektualci moramo neprestano podsećati Nemce na daleke veze dva naroda još iz 12. veka. Istorijske su činjenice da su Srbija i Nemačka uspostavile prve diplomatske odnose još 1189. godine susretom Stefana Nemanje i Fridriha Barbarose. Da je na hiljade Nemca naselilo Srbiju od 1719. do 1721. Da su prvi gastarbajteri bili Nemci u Srbiji, a ne Srbi u Nemačkoj. Da su baš Nemci rado postajali Srbi, a potom bivali najveći branitelji srpskog identiteta - Vajfert, Grol, Šturm..."


Nastavili ste tamo gde su stali Gete, braća Grim, Brams...
 

"Još kao student rusistike u Berlinu posećivala sam ondašnju SFR Jugoslaviju. Prošla sam je uzduž i popreko. U Srbiji sam upoznavala neodoljive ljude, intelektualce, istinske autoritete, a kada sam upoznala srpsku istoriju napustila sam rusistiku i prešla na jugoslavistiku. Tek tada sam otkrila zašto je jedan Gete bio očaran srpskom tradicijom." 

(Opširnije u štampanom izdanju "Vesti" za 25. 10.)

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online