Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 24.10.2011.
13:04
Đ. Janković - Vesti A

Prirodna bogatstva Srbije (2): Supermen beži od Loznice

Otkad je pre sedam godina u Jadru pronađen jadarit, a na proleće 2007. svetu to i obnarodovano, znalo se da Supermen neće zalaziti u ove krajeve. To se znalo, ali ne i hoće li i kakvu korist od novog minerala imati žitelji lozničkog kraja.

U Jadru danas više od 70 bušotina
 

Vest o jadaritu obišla je planetu jer je njegova hemijska formula - LiNaSiB3O7(OH) - neverovatno slična fiktivnom kriptonitu koji Supermenu oduzima snagu, a Srbija je postala mesto gde mašta prerasta u stvarnost.


Mineral bele boje i zrnasto-praškaste strukture, koji se po za sada jedinoj oblasti na planeti u kojoj je otkriven zove jadarit, mogao bi umnogome da popravi život meštana ovog kraja i stanje uglavnom onemoćale lozničke privrede. Putnici ka Valjevu duž doline reke Jadar u atarima lozničkih sela poslednjih godina usred njiva i livada vide kamione i ljude koji buše zemlju istražujući koliko je u njenim nedrima rezervi jedinstvenog minerala.

Da se radi o ozbiljnom poslu, potvrđeno je i letos kada su Vidoje Petrović, gradonačelnik Loznice, i Nenad Grubin, direktor beogradske firme Rio Sava, srpske ispostave multinacionalne kompanije Rio Tinto, koja je u Jadarskom basenu otkrila jadarit, potpisali memorandum, kojim se daje podrška projektu detaljnih geoloških istraživanja ležišta bora i litijuma Jadar. Projekat sada ulazi u dvogodišnju fazu izrade studije predizvodljivosti za koju je odobreno 27 miliona dolara.

Jadarit - uspešan u borbi protiv Supermena

- Ako bude uspešna, ulazimo u fazu studije izvodljivosti, a onda kompanija može doneti odluku o otvaranju rudnika i eksploataciji do koje, prema našim predviđanjima, može doći do 2016. Od otkrivanja jadarita 2004. Rio Tinto je u istraživanje nalazišta investirao više od 10 miliona dolara, otvoreno je više od 70 istražnih bušotina, a u naredne dve godine otvorićemo ih još oko 50 - rekao je tada Grubin poklonivši gradu primerak jadarita iz Jadarskog basena.
Geolozi u atarima lozničkih sela Stupnice, Draginca, Slatine i Jarebica punom parom istražuju zemljinu utrobu.

Prema dosadašnjim podacima, ima oko 125 miliona tona rude s prosečnim sadržajem korisnih komponenti od 1,8 odsto litijum-oksida i 12,9 odsto bor-oksida, a dodatni potencijal postoji u još dve jadaritske zone. Jadarit sadrži bor i litijum koji imaju široku upotrebu.

Prirodna bogatstva Srbije:

1. Strancima budzašto nafta i rude

Litujum je najvažniji element u proizvodnji baterija za električne i hibridne automobile, prenosne računare, mobilne telefone i druge elektronske uređaje, dok se bor najviše koristi u proizvodnji deterdženata, termoizolacionih materijala, keramike, lakih legura, stakla i materijala za zaštitu drveta. Ima više od stotinu mogućnosti primene, a može se upotrebiti i u proizvodnji vatrometa i raketnih goriva. Nalazište kod Loznice je najznačajnije u Srbiji u poslednje tri decenije i procenjuje se da bi pokrilo 20 odsto svetskih potreba za litijumom.


Mineral koji je poguban samo za Supermena ima sve bolje izglede da ojača standard meštanima Jadra. Radovi proteklih godina i uloženi novac jesu garant da će od jadarskog kriptonita biti vajde. Supermenu se smrklo, ali će Loznici svanuti.
 

Armija nezaposlenih

Loznica od jadarita očekuje mnogo. Pre svega nova radna mesta neophodna gradu sa skoro 11.000 nezaposlenih. Smatra se da jedno radno mesto u rudarstvu otvara i do 10 novih sa strane.

Sutra: Prirodna bogatstva Srbije (3): Voda koja topi kamenje

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online