Sreda 1. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 19.10.2011.
06:19
J. L. Petković - Vesti A

(Ne)kulturne svađe (4): Umetnici su uvek nesvrstani

"Mi pokušavamo da svrstamo umetnike, a oni su nesvrstani. Reč je o našoj niskosti u odnosu na njihovu veličinu. Dela Emira Kusturice su van vremena i opštečovečna. Ona pripadaju svim narodima, svim rasama", kaže za "Vesti" Dragan Elčić, filmski i TV reditelj koji je ubeđen da čitav Balkan "ima falinku".

Pripadam univerzalnom svetu umetnosti: Emir Kusturica

- Kusturica je autor koga ćemo možda tek shvatiti za 20-30 godina, i njegova će vrednost, kako to obično biva, isplivati tek kada njega više ne bude jer je našeg čoveka podigao na jedan univerzalni nivo.

Drugi autori su samo mali i nacionalni igrači i mogu samo da slegnu ramenima i ćute - kaže Elčić.

Ipak, i u filmu su balkanske podele i te kako vidljive.

- Ako ćemo o podelama, rodno mesto Branka Ćopića sada pripada muslimanskom delu, ali "Bašta sljezove boje" nadrasta sve nacionalne boje, dresove i etikete. Mogu samo da zamislim kako to izgleda iz perspektive takvih velikana.

Kao umetnici oni crpe inspiraciju iz okruženja u kome žive i bave se našim čovekom. Da li je on Srbin, Hrvat, musliman ili Jevrejin, to uopšte nije presudno - pojašnjava Elčić.
 

Dragan Elčić

Glumca, pesnika i muzičara Radeta Šerbedžiju svi bi da svojataju, kao i njegove kolege Bogdana Diklića i Zdravku Krstulović. Neki od njih su imali i te kakvih problema u vihoru rata 90-ih godina.

- U ratu su se umetnici i stvaraoci iz svih oblasti potpuno izgubili.

Neki su se teško prilagodili, a neki su otišli svako u svoje jato, i po svojoj nacionalnoj opredeljnosti tražili kako da uklope u nove okolnosti. Nažalost, svi smo izgubili jer su se najteže snašle najveće ličnosti.


Elčić podseća na pesnika Duška Trifunovića.


- Jedan od naših najeminetnijih stvaralaca i u muzici i u književnosti, koji se potpuno izgubio. Došao je u Srbiju bez ičega, putovao je vozom da bi imao gde da prespava i do smrti ostao izgubljen. Napatili su se i velikani poput Kemala Montena, Zijaha Sokolovića koji je danas na relaciji Beč - Beograd, Jadranke Stojaković, koja je otišla za Japan ili Nede Ukraden...

Oni su se sklonili, a u prvi plan su isplivali oni koji su želeli da se ostvare preko nacionalnih ludila, a uvek su bili drugi ili treći po kategoriji. I nikada ne bi isplivali da nije bilo busanja u nacionalna prsa.

Dragan Elčić je redovni profesor TV režije i šef katedre na Akademiji umetnosti BK u Beogradu. Režirao je više od 200 dokumentarnih i krakometražnih filmova i 78 različitih dokumentarnih emisija

"Milutin Milanković: Putnik kroz vasionu i vekove", film Dragana Elčića


Elčić ipak veruje da će stvari polako dolaze na svoje mesto, i da će prave stvari isplivati na površinu, bez obzira na njihovu nacionalnost.

Srbin, ali dobar

 

Dijalog iz filma Rajka Grlića "U raljama života"(1984):
- Je l' vi poznajete Radeta Šerbedžiju? Je l' istina da je on Srbin?
- Je', al' je dobar glumac!

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online