Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Subota 21.05.2011.
14:08
N. S. Preradović - Vesti A

Drumska pljačka u Srbiji

Na očajnom srpskom autoputu uskoro skuplja putarina, a poskupljuje i gorivo, jedno od najlošijih u Evropi, dok evro pada. Evrodizel u Sloveniji jeftiniji je nego u Srbiji, a njihove plate su tri puta veće.

Vlada Srbije odlučila je da izjednači akcize na domaće i uvozno gorivo pa je tako za 4,5 dinara podigla akcize za BMB 95, a dva dinara za dizel D2. Domaći naftaši tvrde da će zbog ovakve odluke ove dve vrste goriva poskupeti za iznos povećanja akciza.
 

Kopiraju svet: I u Srbiji je gorivo skuplje na autoputu

Oni predviđaju da će se najkasnije za dve nedelje izjednačiti cene domaćeg i uvoznog goriva.


Izmenama Zakona o usklađivanju akciza na naftne derivate, kojim se uvode jedinstvene akcize za sve vrste benzina i dizela, namet na benzin će biti 49,5 umesto dosadašnjih 45 dinara, a na dizel 37 umesto 35 dinara.


Poskupljenje će vozači u Srbiji osetiti još žešće jer je evro u otadžbini poslednjih godinu dana izgubio na vrednosti oko 10 odsto. I građani Srbije će osetiti poskupljenje goriva jer će se ono po običaju odraziti na cene hrane i svega ostalog.


Goran Papović, predsednik Nacionale organizacije potrošača Srbije, kaže da je povećanje akciza na domaće gorivo moglo da bude skromnije.


- Naša Vlada povećava već godinama unazad akcize jer joj treba novac za budžet. Pa naše akcize čine više od 50 odsto cene i veće su nego u Sloveniji! Tamo litar evrodizela košta 1,24 evra, dok je kod nas 1,27 evra. Istovremeno, naše prosečne plate su oko 350, dok su u Sloveniji blizu 1.000 evra - kaže Papović.

Cene benzina u okruženju


zemlja                      bezolovni 95            evrodizel

Srbija                              1,32                      1,39
Hrvatska                          1,35                      1,26
Crna Gora                       1,36                      1,30
BiH                                 1,18                      1,23
Rumunija                         1,24                      1,25
Slovenija                          1,30                      1,24
Mađarska                        1,44                      1,38
Bugarska                         1,21                      1,26


NAPOMENA: Benzin od 95 oktana u Srbiji nije "evro 5" kvaliteta

 

Cene u Evropi              super 95               dizel
Austrija                            1,41                    1,39
Nemačka                         1,57 (prosek)       1,44

 

(cene su u evrima u obe tabele)


On kaže da je novac za budžet neophodan, ali ukoliko stalno povećavate akcize, to vodi zamajcu cena hrane i usluga, što podstiče inflaciju.


Savetnik za naftu i gas u PKS-u Ljubinko Savić takođe smatra da Vlada nije morala naglo da poveća akcize na domaće gorivo.


- Očekivao sam da će se Vlada odlučiti za prosečan, a ne maksimalan iznos akcize i to na bazi prošlogodišnjih akciza uvećanih za indeks cena na malo, što bi uprosečilo postojeće akcize i na taj način bi potrošači bili na dobitku. Da je primenjen taj model, to bi doprinelo blagom pojeftinjenju goriva - rekao je Savić.

Od pumpe do pumpe


Cene goriva u Srbiji razlikuju se od pumpe do pumpe. Naftne kompanije formiraju
"mikrocenovnike", u zavisnosti od položaja benzinske stanice. Tako na cenu benzina i dizela direktno utiče razdaljina do sledeće pumpe, troškovi transporta goriva i ekonomska razvijenost kraja. Zato razlika u ceni istog derivata nekada ide i do 10 dinara.


Vlada izjednačavanje cena akciza pravda zahtevima iz Evrope jer je Evropska komisija u februaru zaključila da se dvojnim akcizama, koje su važile do prekjuče, krši Sporazum o pridruživanju EU.


Prema optužbama iz Brisela, Srbija je napravila očiglednu fiskalnu diskriminaciju na osnovu koje svi uvozni derivati potpadaju pod najviše akcize, dok se niži iznosi nameta odnose na ona goriva koja u većoj meri zagađuju životnu sredinu.

Izbegavati Gazelu


Prva faza radova na Gazeli trajaće do 23. juna, a do tada će biti zatvorene srednja i desna kolovozna traka na mostu iz pravca Šida ka Nišu, kao i pojedina uključenja i isključenja na Gazelu.


Na putu ka unutrašnjosti najbolje je izbegavati autoput kroz Beograd.


U NIS-u su izrazili očekivanje da će zajedno sa državom uspeti da obezbede uslove za modernizaciju Rafinerije Pančevo.


- Mi shvatamo neophodnost da Srbija ispunjava uslove Sporazuma o pridruživanju EU. Ipak, očigledno je da rafinerije NIS-a do kraja 2012. godine neće moći tehnološki ravnopravno da konkurišu već modernizirovanim rafinerijama zemalja EU - saopštili su iz kompanije.
 

I STRANCI IZBEGAVAJU KORIDOR 10

Skupa putarina, loši drumovi

 

Vozače i prevoznike u Srbiji ne brine samo povećanje cene goriva, nego i najava viših cena putarina, koje bi od 1. jula prema najavi generalnog direktora Puteva Srbije Zoran Drobnjaka trebalo da budu više za 11 odsto.


U Nacionalnoj organizaciji potrošača Srbije (NOPS) protive se odluci Puteva Srbije da traži povećanje putarina jer smatraju da taj novac neće biti iskorišćen za poboljšanje puteva koji su, kako ističu, u veoma lošem stanju.


- Kako ovakvo poskupljenje može da bude osnovano?! Mnogi stranci voze lokalnim sporednim putevima kako bi izbegli Koridor 10 zbog visokih putarina. Srbija mora da bude u skladu sa zemljama u okruženju i da naplaćuje jeftinije putarine.

 

Ne možemo samo u Evropu deklarativno, već moramo to i da pokažemo konkretnim potezima. I pitanje je da li su ove pare za koje i sada plaćamo putarinu usmerene za puteve ili samo za plate u tom preduzeću. Da ne pričamo o tome koliko su putevi katastrofalno loši - kaže Goran Papović, predsednik NOPS-a.


Predsednik udruženja Međunarodni transport Neđo Mandić najavio je da će se svi autoprevoznici sigurno pobuniti protiv najavljenog poskupljenja putarina.


Prema njegovim rečima, putarine su već previsoke i sigurno je da srpski prevoznici to ne mogu da izdrže.


- Uz drastično povećanje cena goriva, dizanje cena drumarina će nas dovesti do toga da zaustavimo kamione, pa ni država neće moći da nam naplaćuje nikakve dažbine i biće na gubitku - kazao je Mandić.


Skuplje samo u Hrvatskoj

 

U susednoj Hrvatskoj cene putarina su više, ali su i putevi bolji. Za deonicu Šid - Zagreb naplaćuju oko 15 evra, a od Zagreba do granice sa Slovenijom 3,17 evra. Od Zagreba do Splita iznosi 23,6 evra.


U Makedoniji za tranzit od granice sa Srbijom do Grčke naplaćuje se tri evra, dok u Austriji vinjeta za 10 dana košta 7,60 evra, za dva meseca 21,80 i 72,60 za 12 meseci.
U Mađarskoj vinjeta za četiri dana je 6,40 evra, za sedam 10,70, a za 12 meseci 17,5 evra.


U Bugarskoj je četiri evra za sedam dana, 10 evra za 10 dana i 59 evra za 12 meseci. Što se Slovenije tiče, 15 evra je za sedam dana, 30 evra za mesec dana i 95 evra za godinu dana.


Bojazan od mosta u Rumuniji

 

- Već nekoliko godina gradi se most na Dunavu između Rumunije i Bugarske. Gradnja toliko dugo traje da ga u šali zovu Skadar na Bojani. Kad se završi taj most, koji je najkraći put za Tursku, Srbija će kako stvari stoje ostati bez naplate drumarine - kaže Papović.

POVEZANE VESTI

Subota 21.05.2011. 17:09
Najveći autoprevoznik i špediter u Evropi, Wili Betz je objasnio da on radije šalje kamione baržama niz Dunav nego da upada u srpsku zamku na drumu. Naveo je primer da su za strance drumarine u jednom momentu bile skuplje 14 puta od domaćih. Ujedno je objasnio da most Kalaft -Vidin nije trebalo davati Špancima da rade jer bi most bio pušten u saobraćaj 2010 godine kako je planirano. Ovako će biti pušten ove jeseni i onda Srbi ostaju na Koridoru 10 sami sa sobom pa šta Bog da. Verovatno zbog toga u vladi i nemaju mnogo elana da to otaljaju do kraja.
Subota 21.05.2011. 19:17
na osnovu koje ekonomske teorije sa evropskim cijenama a afričkim platama možemo sa bilo kim uspoređivati?nisam neki stručnjak ali kad god gledam neke usporedbe imam osječaj da gledam veliku prevaru.
Subota 21.05.2011. 17:22
taj glupi propali auto polu put je isplacen 25x do sada sta nas deru vise ko musa jarca? Samo smislice oni i da ukunu putarinu nesta drugo, recimo da svaki drugi auto plati kaznu za brzu voznju mamicu im lopovsku!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online