Subota 11. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Četvrtak 31.03.2011.
15:44 >> 19:36h
Beta A

Ozračeni mleko, salata i spanać u Srbiji

U uzorcima ovčijeg i kravljeg mleka, spanaća i zelene salate detektovano je veoma malo prisustvo radioaktivnog joda I-131, saopšteno je danas iz Laboratorije Univerziteta u Novom Sadu za ispitivanje radioaktivnosti uzoraka i doze jonizujućeg i nejonizujućeg zračenja.

Radioaktivnost u mleku i povrću u Srbiji

"Detektovana radioaktivnost ne može da utiče na zdravlje ljudi", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je mala radioaktivnost detektovana i u vazduhu, ali ona je takođe bezopasna po ljudsko zdravlje.


Uobičajena radioaktivnost

 

Nivo radioaktivnosti u Srbiji u opsegu je uobičajenih vrednosti, saopštila je danas Agencija za zaštitu od jonizujućih zračenja i nuklearnu sigurnost Srbije.

 

Izveštaji, koji su dostavljeni Agenciji do 31. marta, pokazuju da je radionuklid jod-131 prisutan u životnoj sredini u koncentracijama koje ne predstavljaju opasnost po zdravlje ljudi i stanje životne sredine.

 

Inspekcije nadležne za kontrolu robe iz uvoza kontrolišu radioaktivnost svih životnih namirnica, vode i hrane za životinje, koje se uvoze ili su poreklom iz Japana. U uzorcima roba koje se uvoze nije detektovana povišena radioaktivnost, navodi se u saopštenju.

Ukoliko se ukaže potreba za proverom kontaminacije lica koja u Srbiju dolaze iz ugroženog područja, policija na graničnim prelazima obaveštava Agenciju, koja je obezbedila dežurstva interventne dozimetrijske i lekarske ekipe.

 

Agencija za zaštitu od jonizujućih zračenja i nuklearnu sigurnost Srbije prati razvoj situacije vezano za rasprostiranje radioaktivnih materija oslobođenih tokom nuklearnog akcidenta u Japanu.

Vojska: Nema povećanja radioaktivnosti

U Srbiji do sada nije otkriveno povećanje radioaktivnosti iznad prirodnog fona, izjavio je danas komandant Centra za usavršavanje kadrova atomsko-hemijsko-biološke-odbrane (ABHO) pukovnik Slobodan Savić.


Reč je o "veoma malim" vrednostima koje se podudaraju sa podacima koje prikuplja Republički hidrometeorološki zavod na svojim meteorološkim stanicama od Palića, Vršca, Crnog Vrha, Kopaonika, Zlatibora, do Peći i Dimitrovgrada i ti podaci se razmenjuju, rekao je Savić.
 

On je rekao da vojska ima uspostavljen neprekidan sistem kontrole radioaktivne kontaminacije, da se to obavlja na više mesta i da je cela teritorija Srbije "pokrivena", a da se merenja obavljaju svakodnevno.
 

Merenja obavljaju Vojno-tehnički institut i Institut "Vinča" i za sada nema naznaka o ozbiljnijoj radioaktivnosti, naveo je Savić.


Prema njegovim rečima, proteklih dana nije bilo ni radioaktivnih kiša.
 

On je podsetio da vojska ima zadatak da podrži civilne vlasti u slučaju elementarnih nepogoda, prirodnih, tehničko-tehnoloških i drugih nesreća, ukoliko bi eventualno došlo do hemijskog udesa ili teže radiološke situacije.
 

Nivo radioaktivnog joda u morskoj vodi pored havarisanog japanskog nuklearnog kompleksa Fukušima-Daići dostigao je rekord i veći je od dozvoljenog čak 4.385 puta, saopštila je kompanija TEPCO koja rukovodi nuklearkom.

Četvrtak 31.03.2011. 19:53
Све се нема, а радијација на све стране...
Nedelja 03.04.2011. 23:49
mislim da se treba posvetiti posebna paznja ovom pitanju.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online