Utorak 7. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 08.10.2010.
21:49
Tanjug A

Haški tribunal pritiskaju da ubrza suđenja!

Predsednik Haškog tribunala Patrik Robinson predstavio je danas 17. godišnji izveštaj Međunarodnog suda Generalnoj skupštini UN i izrazio zabrinutost zbog pritisaka na sudije da ubrzaju rad.

Suđenja će biti završena najkasnije do 2014. godine
 

Robinson je u obraćanju ponovio poziv državama članicama da pomognu Tribunalu da svoj rad privede kraju na ekspeditivan i pravičan način, saopšteno je iz Haškog tribunala.

Sva suđenja, kako je rekao Robinson, trebalo bi da budu okončana 2012. godine, sa izuzetkom suđenja bivšem predsedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću, koje bi trebalo da bude okončano krajem 2013.

Predsednik Haškog suda je naveo da je i dalje planirano da žalbeni postupci budu okončani do kraja 2014. godine, ali je upozorio da će, zbog neizbežnih odlaganja u predmetu Karadžić, biti potrebno da se ovaj datum ponovo razmotri kada za to dođe vreme.

Robinson je istakao da Tribunal nastavlja da preduzima sve moguće mere kako bi ubrzao suđenja, ali je ukazao na nepredviđene okolnosti.

"Tribunal nije administrativno telo. On je sud i kao takav je uvek izložen određenom stepenu nepredvidivosti, koja je prirodni element u skoro svim vrstama pravosudnog rada, a pogotovo na suđenjima koja su toliko komplikovana kao ona pred Tribunalom", rekao je Robinson.

Kao konkretan primer, Robinson je naveo beležnice generala Ratka Mladića koje su nedavno otkrivene, a koje su od važnosti za najmanje šest predmeta pred Međunarodnim sudom.

Kao faktore koji mogu uticati na raspored suđenja, Robinson je pomenuo i zastrašivanje svedoka, nepojavljivanje svedoka, bolest optuženih, kompleksnost predmeta u kojima se optuženi sami zastupaju i gubitak osoblja.

Predsednik Haškog tribunala izrazio je zabrinutost zbog pritiska kojem su izložene sudije da ubrzaju rad Tribunala.

Robinson je kao glavni razlog kašnjenja u rasporedu suđenja naveo odlazak iskusnog osoblja iz suda i napomenuo da je malo urađeno na rešavanju tog problema.

Zaključujući govor, Robinson je pozvao države članice da se osvrnu na izuzetan uspeh Tribunala, uz ocenu da on "predstavlja aspiracije međunarodne zajednice da obezbedi da pravda nadvlada nekažnjivost, a to je od važnosti za sve".


Hag dostavio Hrvatskoj prevedene transkripte

Haški tribunal počeo je danas da upućuje prevedene transkripte sa suđenja u Hagu, a na zahteve srpskih, hrvatskih i bosansko - hercegovačkih vlasti, saopšteno je iz sedišta Tribunala.

Regionalni projekat Tribunala posvećen je osposobljavanju pravosuđa država bivše Jugoslavije da procesuiraju optužene za ratne zločine.


Projekat, vredan četiri miliona evra, finansirala je Evropska unija, a zajednički će ga sprovesti Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju, Međuregionalni istraživački institut UN za zločine i pravdu, u saradnji sa misijama OEBS-a u regionu, dodaje se u saopštenju.

Na hitan zahtev hrvatskih vlasti, projektni tim suda danas je, prvi put, uputio kompletno prevedene na hrvatski jezik transkripte sa šest suđenja na ukupno 500 strana, a ubuduće će prevedeni transkripti sa suđenja biti upućivani i zvaničnom Beogradu i Sarajevu, navodi se u saopštenju Haškog tribunala.

Ranije su transkripti sa suđenja održanih pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju bili dostupni na zvaničnim jezicima Suda - engleskom i francuskom, ali u skladu sa projektom koji Tribunal sprovodi zajedno sa OEBS-om i Međuregionalnim istraživačkim institutom UN za zločine i pravdu, sud će ubuduće transkripte sa važnih suđenja upućivati prevedene na lokalne jezike (bosanski, hrvatski i srpski).

Iz Tribunala je saopšteno da je rad na prevodu transkripata sa suđenja na lokalnim jezicima počeo u julu ove godine i trajaće zaključno sa novembrom 2011. godine.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online