Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 02.09.2010.
14:12
Tanjug A

"Kvik" u Francuskoj: Muslimani, jedite kod nas!

Popularni francuski lanac restorana brze hrane "Kvik", lanc broj dva u Francuskoj, posle "Mekdonaldsa", počeo je u sredu da služi isključivo hranu sa halal sertifikatom u svoja 22 restorana s ciljem da pridobije muslimansku klijentelu.

 Proterali slaninu iz restorana
 

Slanina je proterana iz francuskih hamburgera, a umesto nje nudi se dimljena ćuretina, dok u menijima restorana brze hrane stoji napomena da govedina koja se koristi za hamburgere potiče od goveda ubijenih u skladu sa islamskim zakonom.

Donji dom francuskog parlamenta usvojio je 13. jula zakon o zabrani nošenja burki i nikaba sa 336 glasova za i jednim protiv, dok su socijalisti bili uzdržani.


Dokument, o kome će se uskoro izjasniti Senat, predviđa novčanu kaznu od 150 evra za ženu koja nosi burku, a do godinu dana zatvorske kazne i 30.000 evra za onoga ko primorava ženu da je nosi.

U "Kviku" ističu da su doneli dobru poslovnu odluku jer se u restoranima koji služe hranu sa halal seritifikatom prihod udvostručio, ali ovaj potez je izazvao burne reakcije dela stanivništa, koje se pita u kojoj meri francusko društvo treba da se prilagođava muslimanskoj tradiciji i da li će se time potreti izvorne francuske vrednosti, naveo je AP.


I političari levice i političari desnice napali su ovaj potez "Kvika". Pojedini se pitaju zašto se stanovništvu nameće hrana sa halal sertifikatom, dok drugi ističu da "Kvik" na ovaj način izdvaja, umesto da integriše muslimansku zajednicu u francusko društvo.


"Kvik" se brani da ne nudi hranu sa halal sertifikatom u svim svojim restoranima, već je služi samo u 22 od 346, koliko ih ukupno ima.


Oni dodaju da se u tim restoranima još nudi pivo, a da će mušterijama koje ne žele da jedu halal hamburgere izaći u susret sa običnim, koje će držati u odvojenim frižiderima.


"Kvik" predviđa da će joj potez sa halal hamburgerima doneti velike prihode jer ekonomsisti predviđaju rast tržišta hrane sa halal sertifikatima u iznosu od 15 procenata naredne godine.


S obzirom da u Francuskoj, koja ima 63 miliona stanovnika, živi oko pet miliona muslimana, tržište halal hrane ima veliki potencijal. Vlasti u Francuskoj, s druge strane, smatraju da je intergacija jedina opcija za manjine u toj zemlji i način da se očuva kohezija društva.


Rasprava oko hamburgera vodi se istovremeno sa još žustrijom debatom u francuskom parlamentu - ovog meseca Senat bi trebalo da odobri zakon o zabrani nošenja vela koji potpuno pokriva lice i telo, čemu se muslimanska zajednica u Francuskoj žestoko protivi.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online