Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 31.08.2010.
15:52
Tanjug A

Austrija: Muslimani traže minaret u svakoj pokrajini!

Predsednik Islamske verske zajednice u Austriji Anas Šakfe želi da, dugoročno, u Austriji u svakoj pokrajini bude po jedna, spolja jasno vidljiva džamija, što uključuje i minaret.

 Kampanja protiv minareta: Hajnc Kristijan Štrahe (u sredini)
 

Taj njegov zahtev izazvao je burnu diskusiju pred važne izbore u austrijskoj metropoli Beču, gde desničarska Slobodarska partija (FPO) Hajnc-Kristijana Štrahea već duže vreme vodi kampanju protiv muslimana i vladajuću Socijaldemorkatsku stranku (SPO) naziva islamskom partijom.


"Dugoročno se ljudima ne može zabraniti da uživaju svoje prave verske slobode, koje su zaštićene Ustavom", poručio je Štrahe.


Prema njegovim rečima, evangelistički hrišćani još pre oko 150 godina nisu imali pravo da grade crkve sa zvonicima, a danas to više nikome ne smeta. "Zbog toga sam optimista da će jednog dana doći do normalnosti", kazao je Šakfe.


"Naravno da možemo da se molimo i u džamijama bez minareta, ali svaka crkva ima strukturu i arhitekturu, a džamija je takođe građevina. Kao i kod hrišćanskih crkava, postoje različiti stilovi i kod džamija", dodao je on.


Šakfe ističe da je moguće da se razvije stil za srednju Evropu i da se može napraviti kompromis oko visine minareta, kao i da ne bude zvučnika na njima. "Broj muslimana u Austriji je dostigao pola miliona tako da broj džamija više nije dovoljan", istakao je on ukazujući na potrebu izgradnje infrastrukture za muslimane.


Islam je u Austriji posle katoličke crkve postala druga najveća verska zajednica. Dok hrišćani sve više okreću leđa svojoj crkvi, Islamska zajednica beleži stalno rast članova.


Oko 500.000 muslimana, koliko se procenjuje da ih ima u Austriji, ima na raspolaganju oko 200 verskih objekata za molitvu i četiri džamije sa minaretima - u Beču, Tirolu, Salcburgu i u Donjoj Austriji. Poređenja radi hrišćanskih verskih obejataka ima oko 4.900.


"Kuće za molitvu su u redu, ali ne i višenamenski objekti. Nisu nam potrebni minareti i mujezini u Austriji. Mogu da postoje centralni molitveni prostori, ali ne i minareti. Oni su simbol pobede, ali nisu bezuslovno simbol vere", izjavio je Štrahe.


Šef Slobodarske partije Austrije najoštriji je kritičar islama u Austriji. Činjenica da su minareti upravo sada tema broj jedan u Austriji, odgovara mu jer se nalazi usred predizborne kampanje za gradonačelnika Beča, koji se bira u oktobru.

Ceo Beč je izlepljen plakatima sa njegovim likom i natpisima: "Više hrabrosti za bečku krv - suviše stranog nikome ne čini dobro."
 


Džamije za FPO predstavljaju rasadnik radikalnog islamizma, a na kritiku islamske verske zajednice da je ta stranka "propovednik mržnje u Austriji", generalni sekretar Harald Vilimski odgovara da "želi da zadrži Austriju sa njenom kulturom, a ne ni ekstremizam ni arabizaciju."


Minareti i rastući broj muslimana u Austriji biće svakako tema vruće jeseni koja predstoji do izbora u oktobru.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online