Utorak 7. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 15.11.2009.
10:00
Vestionline A

Dve decenije od "plišane revolucije“

Građani Češke u utorak, 17. novembra, proslavljaju dve decenije od izbijanja „plišane revolucije“, koja je dovela do zbacivanja komunističke vlasti u tadašnjoj Čehoslovačkoj i uvođenja demokratskog sistema.

arhivska fotografija

Naime, policija je 17. novembra 1989. godine ugušila mirne studentske demonstracije u Pragu i ovaj događaj je pokrenuo seriju demonstracija koje su trajale do kraja decembra i u kojima je učestvovalo pola miliona ljudi.

Pošto je došlo do raspada komunističkih režima u drugim zemljama istočne Evrope i usled sve masovnijih uličnih protesta, Komunistička partija Čehoslovačke se 28. novembra odrekla vlasti i ukinut je jednopartijski sistem.

Pošto je došlo do raspada komunističkih režima u drugim zemljama istočne Evrope i usled sve masovnijih uličnih protesta, Komunistička partija Čehoslovačke se 28. novembra odrekla vlasti i ukinut je jednopartijski sistem.

Mesec dana kasnije Vaclav Havel je izabran za predsednika države. U junu 1990. godine, u Čehoslovačkoj su održani demokratski izbori, prvi posle 1946. godine.


Nekadašnji vođa te revolucije Vaclav Havel u subotu je, tri dana pre godišnjice, proslavio jubilej velikim koncertom i debatom o padu gvozdene zavese. Česima je posebnu poruku uputiti i poslednji sovjetski predsednik Mihail Gorbačov.

Za tu proslavu godišnjice izbijanja "plišane revolucije" Havel je pozajmio jednu od nekadašnjih parola - "Već je tu!".

Na Filozofskom fakultetu Karlovog univerziteta u Pragu u debati nazvanoj "Sloboda i njeni neprijatelji", kojom počinje proslava, učestvuju uz Havela i brojne strane zvanice.

Između ostalih, proslavi prisustvuju bivši šef američkog Stejt departmenta Madlen Olbrajt, slavni poljski disident Adam Mihnjik, britanski dramski pisac Tom Stopard, istoričar Timoti Garton Eš, a popodne će Olbrajtova nastupiti u ulozi moderatora debate sa studentima.

arhivska fotografija

Vrhunac proslave je veliki koncert u Havelovom centru „Praška raskrsnica“ u jednoj adaptiranoj crkvi u centru Praga.

Havelov poziv da zajedno sa Česima na koncertu proslave 20. godina života u demokratiji i slobodi prihvatili su Džoan Baez, Lu Rid, Suzan Vega i slavna operska diva Rene Fleming, koju će pratiti Praška filharmonija pod dirigentskom palicom Jiržija Bjelohlaveka.

Česima će sa koncerta posebnu poruku uputiti i poslednji sovjetski predsednik Mihail Gorbačov, američki predsednik Barak Obama ili pevač Mik Džeger.

Povodom 20 godina od izbijanja „plišane revolucije“, u ponedeljak, 16. novembra, u Beogradu će biti otvorena izložba fotografija i panela „Čehoslovačka plišana revolucija 1989.“, koju zajednički organizuju ambasade Češke i Slovačke. Izložba će za posetioce „Gvarnerijusa“ biti otvorena do 22. novembra 2009. godine.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online