Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 28.02.2019.
11:35
sputniknews.com A

Šta američki razarači traže u Baltičkom i Crnom moru?

Američki razarač "Grejvli", koji može da nosi i krstareće rakete "Tomahavk", uplovio je ove nedelje u Baltičko more, dok je drugi američki razarač "Donald Kuk" ušao u Crno more. Ovo je drugi put od početka godine da ti razarač ulazi u ove vode. Rusi te akcije tumače kao demonstraciju sile i "pokazivanje mišića", piše Olivera Ikodinović za Sputnjik.

wikipedia.org/Matthew D. Williams
Razarač američke mornarice (Foto: Arhiva)

Rusko Ministarstvo odbrane je saopštilo da Baltička flota Rusije neprekidno prati američki razarač "Grejvli", koji je 26. februara u 14 časova po moskovskom vremenu uplovio u akvatoriju Baltičkog mora. Prošli put je on uplovio u januaru i tamo je proveo 19 dana.

Razarač "Grejvli" je prošao kroz danski moreuz Veliki belt i trenutno se kreće ka obalama Nemačke u istočnom pravcu. Pretpostavlja se da će ovog vikenda otići u nemačku luku Varnemund.

Razarač "Grejvli" je opremljen protivraketnim sistemom "Idžis" i može da nosi i do 56 krstarećih raketa "Tomahavk", dometa 1,6 hiljada kilometara. Reč je o glavnom brodu Prve stalne mornaričke grupe NATO-a.

Ruski eksperti smatraju da je sve to deo strategije NATO-a za povećanje vojnih aktivnosti, kako bi se izvršio pritisak na Moskvu. Oni podsećaju na sličan ulazak američkog razarača "Donalda Kuka" u ukrajinsku luku Odesa i ističu da se ovi slučajevi mogu tumačiti kao demonstracija vojne sile oko ruskih granica.

- Aktivnost SAD je prevelika i ovde se očigledno radi o provokaciji. Ti razarači su u stanju da lansiraju veliki broj raketa - više od 60, pritom, sa minimalnim intervalom. I ta lansiranja mogu da budu sinhronizovana. Tako je bilo u slučaju Sirije, kada su istovremeno projektili lansirani sa američkih razarača iz Mediterana, sa krstarice u Persijskom zalivu i u Crvenom moru. Lansiranje raketa trajalo je 15 minuta i sve te rakete su pogađale metu u toku jedne minute, tj. oko 60 projektila je istovremeno padalo na taj cilj - rekao je za Sputnjik direktor Centra za vojno-politička istraživanja MGIMO Aleksej Podberjoskin.

Ekspert takođe podseća da razarač "Grejvli" može da nosi "Tomahavke", što dodatno izaziva zabrinutost.

Prethodno je u Crno more uplovio i drugi američki razarač - "Donald Kuk", koji, kako tvrdi američka Šesta flota, sprovodi operacije kako bi se "osigurala bezbednost na moru". Cilj posete vojnog razarača su zajedničke vežbe sa turskim i ukrajinskim brodovima.

Ulazak američkog razarača u ukrajinsku luku povezuje se i sa predstojećim predsedničkim izborima u Ukrajini, zakazanim za kraj marta.

Međutim, ruski vojni ekspert Vladimir Bogatirjov ističe da Crnomorska flota ruske Ratne mornarice, kao i rusko Ratno vazduhoplovstvo, a u slučaju potrebe i obalska sredstva, u potpunosti imaju kontrolu nad celim prostranstvom Crnomorskog basena i neće dozvoliti eskalaciju situacije u ovom regionu.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online