Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 02.10.2018.
14:40
N. Popović - Vesti A

Nova nada za dizelaše

Nemački ministar saobraćaja Andreas Šojer (CSU) ulio je ovih dana novu nadu vlasnicima oko 1,3 miliona dizel-automobila koji ispunjavaju samo "euro 4 i 5" normu izduvnih gasova i kojima zbog toga već od naredne godina preti potpuna zabrana prometa u većini nemačkih gradova.

pixabay
Foto: Ilustracija

Plan u koji su imali uvid novinari nedeljnika "Špigel" i Bavarskog radija navodno je odobrila i kancelarka Angela Merkel, pa se već ušlo u pregovore sa proizvođačima automobila, a od njega bi trebalo da profitiraju u prvom redu vlasnici "prljavih" dizelaša koji žive u gradovima (sa okolinom u radijusu od 70 km) u kojima je do sada zabeležena najveća koncentracija NO2 (azot-oksida), otrovnog produkta sagorevanja dizel-motora.

Za vlasnike automobila posebno je interesantan deo plana pod nazivom Opcije za građane koji je, kako navode nemački, izvori "rezultat ogromnog pritiska na političare da omoguće ugroženim vlasnicima dizel-automobila neko koliko-toliko srećno rešenje problema".

Prema planu, jedna od opcija jeste da auto-kuće počnu masovno da otkupljuju ta polovna vozila, ali uz cenu koja bi, ipak, bila za oko 20 odsto viša od one procenjene, čime bi se eliminisao gubitak koji vlasnici imaju zbog činjenice da su kupili automobil obuhvaćen dizel-skandalom.

Druga opcija su izdašne, takozvane ekološke premije (Umnjeltpr䭩en) auto-proizvođača onima koji se odluče da svoj stari dizel-automobil zamene modernijim koji uspunjavaju normu "euro 6", a u igri su većinom benzinci ili elektro-automobili. Koliko je ovo dobra opcija prilično je diskutabilno - Folksvagen je, recimo, u prošlosti s tim imao dobra iskustva i odziv, dok je slična akcija koju je vodio BMNj doživela potpuni fijasko.

Za vlasnike "ugroženih" dizel-automobila ponovo je u igri i treća opcija koja podrazumeva "hardversku nadogradnju" motora njihovog automobila, što u prevodu znači da bi u njihova vozila bili ugrađivani takozvani SCR katalizatori koji dokazano je drastično snižavaju emisiju štetnog azot-oksida u atmosferu.

U dokumentu se navodi da bi prema planu 80 odsto troškova ugradnje tih uređaja trebalo da snose sami proizvođači. Nakon toga sledi rečenica koja je odmah izazvala talas protesta: "20 odsto hardverdske nadogradnje morali bi da snose sami vlasnici automobila." Ako se uzme u obzir da je procenjena prosečna vrednost ovog "zahvata" oko 3.000 evra, to znači da bi vlasnici, ni krivi ni dužni, iz svog džepa morali da izdvoje oko 600 evra!

Nemačka vlada u Berlinu izvela je računicu da bi proizvođače ovo rešenje koštalo oko 3,3 milijarde evra, ali se u isto vreme ističe da je malo verovatno da će svih 1,3 miliona vlasnika odlučiti na ovo rešenje i predviđaju da će za to biti samo njih 20 odsto što će, po njima, reducirati troškove na "svega" 662 miliona evra. I ovo rešenje važi, kako smo već naveli, samo za stanovnike zagađenjem najviše ugroženih gradova u Nemačkoj, a nije baš dobra ni vest da bi se s tim moglo da se startuje tek od 2020. godine!

Ministarkina pobeda

- Moj prioritet ostaje iznalaženje rešenja da vlasnici dizel-automobila što povoljnije svoje vozilo zamene za ono ekološki čistije - izjavila je ovim povodom kancelarka Angela Merkel, čime je na neki način podvukla i ono sto je istakao ministar saobraćaja Andreas Šojer da će vlada insistirati najviše na prve dve pomenute opcije.
S druge strane, savezna ministarka za zaštitu okoline Svenja Šulce mogla bi na neki način da "slavi" pobedu jer već mesecima traži da se proizvođači obavežu da o svom trošku ugrade specijalne katalizatore, ali se u isto vreme žestoko protive ideji da u tome jednim delom učestvuju i sami vlasnici vozila.

Dogovor spisak gradova

Prema izveštaju nedeljnog "Bild am zontaga", vlada je u međuvremenu dogovorila sa proizvođačima visinu premija kojom se podstiče zamena "prljavih" za ekološki čistije automobile - benzince, elektro ili dizel-vozila, te ustanovili i konačni spisak od 14 nemačkih gradova u kojima će građani na tu povlasticu imati pravo. Ističe da je reč o gradovima u kojima trenutno zagađenost otrovnim azot-oksidom iznosi više od 50 mikrograma po kubnom metru vazduha. To su: Minhen, Štutgart, Keln, Rojtlingen, Diren, Hamburg, Limburg an der Lahn, Diseldorf, Kil, Hajlbron, Beknang, Darmštat, Bohum i Ludvigzburg. Mada se u preliminarnim razgovorima pominjao i Frankfurt na Majni, on se ipak nije našao na ovom spisku. Prema onome što se je do sada saopošteno, vlasnici automobila s dizel-motorima "eko-norme "euro 4 i 5" mogu da kod folksvagena računati na premiju između 4.000 i 10.000 evra što će zavisiti od procenjene vrednosti njihovog automobila. Mercedes nudi premje između 3.000 i 10.000 evra dok se BMNj odlučio za paušalnu premiju, za sve istu, u iznosu od 6.000 evra.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online