Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 30.09.2018.
17:12
N. Popović - Vesti A

Dvoglavi orao ruši integraciju

Kampanja za što bolju integraciju stranaca, koju je nedavno pokrenulo Ministarstvo za socijalna pitanja nemačke pokrajine Hesen pod nazivom Lav u srcu (figura lava se nalazi na zvaničnom grbu ove pokrajine) dobila je ovih dana i neželjen odjek u nemačkim medijima i javnosti.

Lična arhiva
Sporna fotografija Mustafija koja je uklonjena sa sajta

Naime, među brojnim ličnostima, Nemcima i strancima, koji su podržali ovu pozitivnu inicijativu našao se i veoma popularni bivši fudbalski trener iz Frankfurta Dragoslav Stepanović Stepi, čije su fotografije sa kratkim izjavama objavljene i na zvaničnom sajtu ministarstva kojim se sve to promoviše. Međutim, na sajtu je osvanula i slika nemačkog fudbalskog reprezentativca Škodrana Mustafija. On je za tu priliku poslao svoju fotografiju sa osvojenim peharom Svetskog prvenstva u Brazilu 2014, na kojoj svojim rukama formira, blago rečeno, kontroverzni znak dvoglavog orla, tačnije velike Albanije! Nakon što je fotografija izazvala konsternaciju javnosti, pa i naših zemljaka u ovom delu Nemačke, jer je zaključeno da šalje sasvim suprotnu poruku od one koji su organizatori kampanje u stvari želeli, slika i ime Mustafija u međuvremenu su uklonjeni sa pomenute internet stranice, ali mnoga pitanja su i dalje ostala otvorena.

- Dvoglavi orao se, kako je poznato, nalazi na zvaničnoj zastavi države Albanije, a gest koji je ovaj fudbeler pokazao može se dovesti u vezu sa albanskim nacionalizmom. Mustafi je taj znak javno promovisao i nedavno kada je proslavljao gol dat u dresu engleskog Arsenala čije boje sada brani - komentarisao je za Hesenski radio, koji je i prvi obelodanio aferu Bruno Šoh, predstavnik hesenske Fondacije za mir i rešavanje konflikata.

Fudbalerka umesto fudbalera

Novinari hesenskog radija ističu da je Škodran Mustafi bez sumnje primer dobre integracije. Rođen je u gradu Bad Hersfeld kao sin imigranata s Kosova i Metohije i Makedonije, a kao čovek koji je branio boje nemačke fudbalske reprezentacije, bar se tako činilo, sasvim se uklapa u želje i ciljeve kampanje. Predstavnici ministarstva su i u direktnom kontaktu sa pomenutim fudbalerom objasnili razloge zbog kojih je njegova fotografija uklonjena i zameljena onom nemačke fudbalske reprezentativke Saskije Bartusiak.
 

Skandal u čijem se središtu ovog puta nasao fudbaler Arsenala, nakon istovetnog gesta njegovih zemljaka i reprezentativaca Švajcarske Džake i Šaćirija na nedavnom Mondijalu u Rusiji, komentarisao je za "Vesti" i Milan Čobanov, predsednik Centralnog saveza Srba Nemačke, sa sedištem u Berlinu, a njegov komentar objavili su na svom internet sajtu i novinari hesenskog radija.

- Nemamo ništa protiv kada imigranati vole, poštuju i ovde neguju tradiciju svoje zemlje porekla. To, recimo, i danas čine milioni Nemaca koji su još pre 70 godina proterani iz mnogih zemalja Istočne Evrope. Smatramo, međutim, licemernim kada neki iseljenici ovde samo stanuju, ali ovde zapravo ne žive - kaze Čobanov.

Naš sagovornik smatra da je posebno loše kada u Nemačkoj otvoreno reklamiraju državu svog porekla:

- Zato poruka Škodrana Mustafija nije poruka svima nama koji živimo u Nemačkoj, ali je jasan znak za sve njegove fanove na Kosovu i Metohiji i Albaniji. Taj kod-znak poručuje: "Pogledaj, ja igram za vas, moje srce kuca za moje Albance." Ja to kao Srbin mogu i da razumem, ali je takva fotografija sve samo ne prikladna kao ilustracija za jednu integracionu kampanju jer očigledno isključuje sve osim Albanaca - zaključuje naš sagovornik.

Otac brani sina

- Ta debata je glupost! Ko hoće da se oseti uvređenim zbog tog gesta biće uvređen i gotovo - odbrusio je nemačkim novinarima Kujtim Mustafi, otac i savetnik fudbalera, i potom da učestvuje i javnoj debati koju su ovim povodom želeli da organizuju novinari hesenskog radija.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online