Sreda 1. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 18.09.2018.
13:13
Sputnjik A

Rusija i Saudijska Arabija pred istorijskim sporazumom?

"U arapskom svetu se uveliko spekuliše o datumu kada će ruski predsednik Vladimir Putin posetiti Saudijsku Arabiju. To putovanje trebalo bi da bude odgovor na istorijsku posetu kralja Salmana Moskvi, prvog saudijskog monarha koji je u oktobru prošle godine boravio u Rusiji", piše Olivera Ikodinović za Sputnjik.

EPA/Alexei Nikolsky
Saudijski kralj Salman i ruski predsednik Putin

Kralj Salman je tada pozvao Putina da poseti Saudijsku Arabiju, a Kremlj je nedavno potvrdio da se poseta dogovora, ali da tačan datum još nije utvrđen.

Ističući značaj tog susreta, eksperti ocenjuju da su se odnosi dve zemlje značajno poboljšali u poslednje dve godine. Rusija i Saudijska Arabija su i dalje suprotstavljene oko sirijskog sukoba, ali su složne oko nafte.

Eksperti navode da Rusija i Saudijska Arabija zajedno utvrđuju svetske cene nafte, a da njihova saradnja utiče na stabilnost globalnog tržišta nafte. Istovremeno, oni napominju da odnosi dveju zemalja dosežu mnogo dalje od naftne sfere.

Susret Putina i Salmana je u ovom trenutku veoma važan iz više razloga. Pre svega, da bi se rešili globalni problemi na Bliskom istoku, posebno u Siriji i Jemenu, potrebno je međusobno razumevanje Rusije i Saudijske Arabije. Rusiji je potrebno da Saudijska Arabija promeni svoj stav o Siriji, s obzirom da je ta zemlja važan regionalni igrač u sirijskom pitanju, a trebalo bi razgovarati i o pitanju budućnosti Sirije.

Analitičari smatraju da će glavna tema sastanka biti cena nafte, s obzirom da su stabilne cene crnog zlata u interesu obe zemlje.

Rusija i Saudijska Arabija ranije su najavile sklapanje dugoročnog sporazuma, prvog takvog u istoriji između te dve države. To podrazumeva stvaranje dugoročne strukture za saradnju, što će, kako se očekuje, obezbediti predvidivost i stabilnost na naftnom tržištu. To je, kako se ističe, u interesu svih učesnika na tržištu, kako proizvođača tako i potrošača.

Time će biti proširen kratkoročni savez koji je započeo u januaru 2017, nakon pada cena sirove nafte. Kako je ranije rekao saudijski princ Muhamed bin Salman, Moskva i Rijad rade na tome da jednogodišnje ugovore pretvore u sporazum od 10-20 godina. Zasad postoji okvirni sporazum, ali detalji se razrađuju.

- Ono što je najvažnije za Rusiju i Saudijsku Arabiju, kao i za budžete naših zemalja, jeste proširenje i jačanje saradnje po pitanju zajedničkog određivanja gornje granice cene nafte. Pregovori o tome se vode od početka osamdesetih godina i, po pravilu, oni nisu davali nikakve praktične rezultate - kaže Andrej Baklanov, bivši ambasador Rusije u Saudijskoj Arabiji.

On podseća da između Rusije i Saudijske Arabije postoji i vojna saradnja i takvi vojni dogovori kao što je kupovina sistema S-400, a razvija se saradnja i u kosmičkoj sferi.

Baklanov navodi da Rusija do sada još nije uspela da na velika vrata uđe na tržište oružja Saudijske Arabije, ali veruje da će diversifikacija u toj sferi omogućiti Rusiji da zauzme deo tog tržišta, kao što je to svojevremeno učinjeno u Egiptu i nekim drugim arapskim zemljama, koje poslednjih decenija oružje kupuju od SAD.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online