Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Nedelja 02.09.2018.
16:35
Radio Slobodna Evropa A

Kroji li Putin nove granice na Balkanu?

Ima li pravo Republika Srpska da traži stolicu u Ujedinjenim nacijama ukoliko Kosovo postane član te najvažnije svetske organizacije? piše Radio Slobodna Evropa.

Tanjug/AP
Predsednik Rusije Vladimir Putin

- Albanci su bili nacionalna manjina u Jugoslaviji, a sada su i u Srbiji nacionalna manjina. S druge strane, srpski narod je imao konstitutivni položaj i u Jugoslaviji i u BiH. Republika Srpska proizlazi iz takvog karaktera srpskog naroda. Prema tome, ako Albanci na Kosovu i Metohiji - nadam se, ne na celoj teritoriji - eventualno i dobiju mogućnost da konstituišu svoju državu i uđu u Ujedinjene nacije, legitimno je pravo Srpske da pokrene takvo pitanje. Da li će ga pokrenuti ili ne, to je druga stvar - kaže Dragomir Anđelković, politički analitičar iz Beograda.

S druge strane, Nerzuk Ćurak, profesor Fakuleta političkih nauka u Sarajevu, ističe da se na taj način negira ustav Bosne i Herecegovine.

- Opštepoznata činjenica je da su bosanskohercegovački entiteti, pa tako i Republika Srpska, zajednice konstitutivnih naroda. Republika Srpska nije samo srpski entitet. Podsetio bih da je međunarodna zajednica - preko Kancelarije visokog predstavnika, ambasade SAD i drugih članica Kontakt grupe, pa čak i Rusije - davala saopštenja da su entiteti unutrašnja struktura nezavisne, međunarodno priznate države - kaže Ćurak.

Što se tiče spekulacija tabloida u Srbiji da postoji Putinov plan o prekrajanju granica Balkana i da ruska diplomatija iza kulisa vodi razgovore o tom planu, Anđelković smatra da nema istine u tim spekulacijama.

Po tom navodnom Putinovom planu trebalo bi da Srbija dobije sever Kosova, a Albanci manji deo Preševske doline. Bosna i Hercegovina bi bila podeljena tako što bi Srbiji pripala Republika Srpska, Hrvatskoj takozvana Herceg Bosna, dok bi se od ostatka Bosne i Hercegovine formirala mini bošnjačka država.

- Stav Rusije je da podržava autentične dogovore balkanskih naroda i u tome se ona razlikuje od zapadnih sila. Rusija nikome ništa ne nameće. Mislim da Rusija nema nikakav tajni plan. Nisam siguran da je Rusija u ovom momentu raspoložena za bilo kakvu veću promenu. U krajnjoj liniji za Rusiju, kao i za sve velike sile, Balkan je sekundaran, oni imaju druge prioritete - kaže Anđelković.

POVEZANE VESTI

Nedelja 02.09.2018. 23:29
Наравно, кад Срби нису у стању да кроје своје границе, није лоша идеја да Путин то уради.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online