Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 02.07.2018.
17:23
Vestionline, Tanjug A

Kako će se rasplesti kriza nemačke vlade?

Dok je nemačka vlada u rastrojstvu usled trvenja unutar konzervativnog bloka povodom migracione politike, koji prete da sruše koaliciju nakon što je ministar unutrašnjih poslova zapretio ostavkom, pred kancelarkom Angelom Merkel je više opcija za rasplet.

pixabay.com
 

Realna mogućnost je raspad 70-godišnje alijanse između Hrišćansko-demokratske unije (CDU) Angele Merkel i njene sestrinske partije, bavarske Hrišćansko-socijalne unije (CSU), što bi kancelarku lišilo većine u donjem domu Bundestaga, navodi Rojters.

Do sada je, ukazuje britanska agencija, saradnja CDU i CSU samo jedanput bila u opasnosti - 1976. godine, kada je bavarski lider Franc Jožef Štraus pomislio da bi CSU znatno bolje prošla na izborima ukoliko se oslobodi CDU. Taj rascep je trajao sve nekoliko dana.

Opcija za rasplet nemačke krize mogla bi biti manjinska vlada, pri čemu bi Merkel mogla da ostane kancelarka i da vlada putem manjinske vlade, ali bi tada do izražaja došla njena slabost i to bi bila prva takva vlada Nemačke, kojoj je, inače, veoma stalo do stabilnosti. 

S obzirom na to da bi CDU i SPD bez CSU nedostajalo još dva mesta u parlamentu, Merkel bi mogla da se nada podršci pojedinaca iz Zelene partije, liberalne Slobodne demokratske partije (FDP), a možda čak, u nekim slučajevima, i iz redova CSU, ocenjuje Rojters u analizi.

Među drugim opcijama koje bi mogla imati na raspolaganju, kancelarka bi mogla, takođe, da sazove glasanje o nepoverenju, što bi nju ojačalo ukoliko dobije podršku nekonzervativaca.

Inače, mogući su i novi izbori, a ankete pokazuju da bi krajnje desničarska Alternativa za Nemačku (AFD) u tom slučaju bila među najvećim dobitnicima, što bi bio neugodan ishod za Merkelovu i sve ostale partije.

U međuvremenu, nemački predsednik Frank-Valter Štajnmajer bi, verovatno, pokušao da smiri stvari i pronađe najmanje loše rešenje.

Najvažniji faktor za opstanak Merkelove je, ocenjuje britanska agencija, koliko će dugo poslanici iz njene CDU biti uz nju, a za sada - jesu.

Neizbežno je, ipak, pitanje ko bi uopšte zamenio Merkelovu, u slučaju da ona ode sa vlasti.

Pri tom, postoje snažni argumenti protiv dva najverovatnija kandidata za preuzimanje funkcije, a to su njena štićenica Anegret Kramp-Karenbauer, koja bi mogla biti previše obeležena bliskošću s Merkelovom, dok bi Jens Špan - davnašnji kritičar migracione politike kancelarke - mogao biti neprijatan izbor za mnoge u CDU, posebno nakon spornih komentara o siromaštvu.

Neki eksperti, međutim ukazuju da bi iskusni konzervativac i bivši ministar finansija Volfgang Šojble mogao da "uskoči" na mesto Angele Merkel.

Mogućim scenarijima za rasplet krize nemačke vlade danas se bavi i "Dojče vele", koji najverovatnijom opcijom smatra - neizvesnost.

Taj scenario nemačka medijska kuća opisuje na sledeći način: Rezultat samita EU podleže različitim interpretacijama, pri čemu se neki koraci u zajedničkoj azilskoj politici EU čine, a neki se odlažu propraćeni izjavama o namerama. 

Za to vreme, prema istom scenariju, šefovi država i vlada se obavezuju da će do obnove Dablinskih odredbi sklapati bilateralne sporazume o preuzimanju izbeglica, a Angela Merkel izjavljuje da je već postigla saglasnost sa Italijom i Španijom i da je moguć i sporazum sa Italijom, a od CSU traži još malo strpljenja. 

Prema ovom scenariju, lideri CSU ostaju tvrdi na rečima, izjavljujući da su već pripremili sve za vraćanje izbeglica u zemlje EU iz kojih su došli, a Angela Merkel je oslabljena, ali - ostaje na funkciji, zaključuje "Dojče vele".
 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online