Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 30.04.2018.
00:50
D. Dekić - Vesti A

Evropa Beograd gura od sebe

Građani Srbije i država Zapadnog Balkana, od 2021. godine plaćaće taksu od sedam evra za ulazak u prostor Šengena, a uz to će im biti potrebna i dozvola za ulazak, koju će popunjavati putem interneta.

EPA
Stalno neke nove provere: Granica na ulazu u EU

U EU obrazlažu da je mera usmerena na stroži nadzor spoljnih granica Unije, obuhvatiće državljane svih zemalja izvan EU, kojima nije potrebna ulazna viza u šengenski prostor. Dobra vest za građane Srbije koji rade u inostranstvu, jeste da ukoliko imaju radnu dozvolu, nisu obuhvaćeni ovakvom merom, ali jesu rođaci i prijatelji koji im dolaze u posetu.

O uvođenju ovakve mere čulo se novembra 2016, a prvobitno je najavljena taksa od pet evra s važnošću od pet godina, koja je trebalo da zaživi 2020. Taksa će, međutim, koštati sedam evra, a ambasadori zemalja EU usaglasili su se da rok važenja dozvole bude kraći, odnosno tri godine ili do kraja važnosti putnih dokumenata. Čitav sistem provere bi trebalo da zaživi od januara 2021, ali odluku mora da potvrdi Evropski parlament i da je potom usvoji Savet ministara.

Procene od pre dve godine govore da bi ovom merom moglo da bude pogođeno oko 30 do 40 miliona ljudi koji godišnje ulaze, ili izlaze, u Evropsku uniju.

Severnoameričke takse

Sličnu taksu već imaju SAD, gde se za ulazak plaća 14 dolara i važi dve godine, a Kanada je sredinom 2016. takođe uvela dozvolu za ulazak od sedam kanadskih dolara.

Ako dobiju "zeleno svetlo", mere podrazumevaju da putnik podnese putem interneta zahtev za ulazak u Šengen i u roku od 96 sati dobije odgovor, odnosno 96 sati pošto u sistemu ETIAS bude primljen zahtev, ako bi bila potrebna dodatna provera podataka.

Valentin Radev, ministar unutrašnjih poslova Bugarske, predsedavajuće EU, kaže da će se ovako znati ko ulazi u EU pre nego stigne na granicu.

- Tako ćemo biti u stanju da zaustavimo one koji mogu da budu pretnja našim građanima - rekao je Radev.

Informacije koje putnik iz neke od država s bezviznim režimom za ulazak članice Šengena upiše u formular, biće obrađene u bazama podataka EU i Interpola da bi se utvrdilo ima li osnove da mu se odbije dozvola za put.

Avioprevoznici i brodarske kompanije će pre ukrcavanja putnika, kako je navedeno u obrazloženju ovih mera, biti obavezni da provere da li oni koji idu s njima imaju važeću dozvolu za prelazak spoljne granice EU i ulazak u Šengen. Dozvola za putovanje, prema navodima EU, ne znači i automatski ulazak, već je konačna odluka na pograničnoj policiji.
Podrazumeva se da dozvolu ne mogu da dobiju oni koji su na poternicama, koji imaju izdat nalog za hapšenje, ili su osumnjičeni za terorizam ili prekršaje u vezi s em viza.

Dačić: Odgovorio bih recipročno

U obrazloženju odluke se kaže da će "ETIAS omogućiti da se unapred proveri i, ako bude nužno, odbije dozvola za putovanje i ulazak u šengenski prostor građanima trećih zemalja kojima nije potrebna viza".
- To će poboljšati unutrašnju bezbednost, sprečiti ilegalnu imigraciju, zaštititi zdravlje građana i smanjiti vreme prolaska preko granica jer će biti utvrđeno koja lica mogu predstavljati opasnost za ova područja i pre nego što dođu na spoljne granice EU - navedeno je.
Loša odluka, prokomentarisao je šef srpske diplomatije Ivica Dačić i istakao da bi on svakome odgovorio recipročno. Kako je rekao, svako voli da prikuplja pare i tako bi trebalo da se i Srbija ponaša.
- Iako znam da se predsednik Srbije Aleksandar Vučić ne bi saglasio sa mnom, ja bih svima udario reciprocitet. I kada je reč o vizama, taksama, poniženju naše države... Kad bi se tako osećali, drugačije bi se ponašali - zaključio je Dačić.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online