Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 07.03.2018.
12:30
K. Marković - Vesti A

Nema trgovine imenom Makedonije

Ne moramo da dokazujemo ko smo, Grčkoj niti Evropskoj uniji. Mi smo ono što jesmo. Mi smo Makedonija. Ovo je jedna od ključnih poruka koje su se čule na nedeljnom protestu makedonske zajednice Viktorije održanom ispred Parlamenta Viktorije.

K. Marković
Predstavnici crkve i legionari na čelu kolone

Više hiljada članova makedonske zajednice iz Melburna, Džilonga i drugih gradova izašli su, kako navode organizatori, da u ime dijaspore poruče vlastima u Skoplju da su jedinstveno ustali u "odbranu makedonskog ustavnog imena, identiteta, jezika, nacionalnog suvereniteta i bezbednosti zemlje".

Aktuelna vlada Zaeva je optužena (kako su okupljeni rekli - "ilegalno izabrana vlada") da urušava nacionalne interese Makedonije i njene vrednosti.

Na protestu pod nazivom "Mi smo Makedonci ustali u odbranu Makedonije" pročitana je i rezolucija sa 12 tačaka u kojoj se od aktuelne vlade u Skoplju, Ujedinjenih nacija, SAD, NATO, makedonskih suseda i Brisela traži zaštita makedonskog imena, jezika, kulture i etničkog identiteta.

Dijaspora na nogama

Od vlasti u Skoplju je zatraženo da oslobodi "političke zatvorenike" i omogućim svojim građanima "pravo da izraze svoje nezadovoljstvo" zbog pregovora o promeni imena Makedonije, zbog čega je "ustala makedonska dijaspora".

Među parolama koje su viđene na skupu, dominirale su one sa jasnim porukama: "Makedonija je naša", "Naše ime je naše pravo", "Mi smo Makedonija. Dosta je dosta", "SAD, prestani sa destabilizacijom Makedonije", "Ne pokušavajte da ponovite Kosovo"...

Međutim, bilo je i parola na kojima se tražila smrt aktuelnog premijera Makedonije. Demonstranti su pevali Makedoniji, uzvikivali patriotske pokliče, a bilo je i negativnih parola na grčkom jeziku - "Grci su Turci".

Dok se masa demonstranata kretala iz pravca parka Karlton Gardens prema Parlamentu Viktorije zapaljeno je nekoliko baklji iako su organizatori pokušavali da to spreče. Osim privođenja jednog muškarca, koji je prema nezvaničnim informacijama pokušao da isprovocira demonstrante, reporter "Vesti" nije primetio nijedan veći incident.

K. Marković
 

- Želimo da pošaljemo snažnu poruku da podržavamo naš narod u Makedoniji i da ćemo zajedno zaštititi ime države, njen jezik, kulturu i identitet. Kao nikada ranije, sada moramo zajednički za radimo da pošaljemo jasan i koordinisan politički otpor postojećim pretnjama Makedoniji koje dolaze od unutrašnjih i spoljnih faktora - čulo se na skupu ispred Parlamenta.

- Makedonski politički lideri, zakonodovna vlast i diplomate nisu uspele da zaštite osnove nacionalne interese i vrednosti. To je njihova pravna i moralna obaveza da štite makedonsko ime, identitet, jezik i kulturu ispred bilo kojeg NATO ili EU strateškog prioriteta i obaveza. Niko nema mandat da pregovora u ime naših predaka, sadašnjih i budućih generacija Makedonije, koji žive u ili izvan zemlje. Smatraćemo izdajom sve političke lidere, članove Parlamenta, diplomate i druge koji potkopavaju međunarodni status Makedonije kršeći njen ustav i ljudska prava njenih građana i njene dijaspore - rečeno je na skupu u Melburnu.

U deklaraciji su pozvani i NATO i EU da prekinu s mešanjem u unutrašnje i spoljne poslove Makedonije:

- Odbijamo vašu lažnu demokratiju i vašu podršku teroristima, neonacistima, šovinistima i iredentistima. Zaustavite specijalni rat koji vodite protiv Makedonije od početka njene nezavisnosti. Prestanite da vršite pritiske na Makedononce da misle da moraju da učine skupe i bezuslovne ustupke u cilju mira, bezbednosti i razvoja - rečeno je u Melburnu.

Deklaracijom su pozvani Federalna vlada i Parlament da konačno i oni priznaju Makedoniju pod njenim ustavnim imenom što je prema organizatorima protesta učinilo 137 zemalja među kojima su SAD, Rusija, Kanada, Indija, Kina, Indonezija, Britanija, Srbija i druge zemlje.

K. Marković
"Makedonija je naša"

- Dosta je stranog mešanja u australijsku demokratiju i američku i neodrživu spoljnu politiku prema miroljubivoj Makedoniji i njenoj dijaspori.

Sve vreme tokom protesta demonstranti su mahali makedonskim nacionalnim zastavama, pevali patriotske pesme, a mnogi su nosili odeću u bojama makedonske zastave - crveno i žuto. Viđeno je i nekoliko zastava Bosne i Hercegovine i Hrvatske.

Na skupu u Melburnu intonirane su himne Australije i Makedonije, između ostalih govorili su Živan Rendev, dr Ico Najdovski, dr Kris Popov, predstavnici makedonske pravoslavne crkve u Australiji...

Protest u Melburnu je završen u kasnim popodnevnim satima, a sve vreme ga je obezbeđivala policija.

Ulični rat uvredama

Ovih dana je u Melburnu zabeležena izuzetno usijana i netrpeljiva atmosfera između lokalne grčke i makedonske zajednice. Gotovo da se vodi pravi rat plakatima i ispisivanjem obostrano uvredljivih poruka širom grada, a posebno u naseljima u kojima žive ove dve etničke zajednice.

Tokom vikenda osvanule su i uvredljive parole na makedonskoj pravoslavnoj crkvi u Prestonu, te saobraćajnicama. Bilo je i poruka protiv grčke etničke zajednice na saobraćajnicama i drugim mestima.

U Spring ulici, koja vodi do Parlamenta Viktorije, demonstranti su uklanjanli nalepnice sa porukama da je "Makedonija bila i da će ostati Grčka".

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online