Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 03.01.2018.
15:59
b92.net, Vestionline A

Nestao pas kog su Rusi "ubacili u cev" pred Vučićem?

Ruski ministar odbrane Dmitrij Rogozin usvojio je jazavičara Nikolasa iz naučnog instituta, ali na Tviteru tvrde da to nije "pas iz cevi" kog je video ceo svet.

twitter.com/Dmitriй Rogozin ‏
Dmitrij Rogozin i "sporni" pas

Snimak jazavičara koga su ruski naučnici pred predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem ugurali u cev ispunjenu tečnošću izazvao je mnogo reakcija krajem decembra - jedni su se divili naučnom dostignuću i "vodi koja može da se diše", dok su drugi bili zgroženi zbog eksperimenta nad životinjama.

Posle posete Moskvi oglasio se i Vučić koji je rekao da je u pitanju "divno psetance" i da je bio dobro posle eksperimenta. 

- Reč je o divnoj životinji, bilo mi ga je žao, pomislio sam da će stvarno da ga udave u toj čudnoj posudi, ali to je njihov Institut. Pas ne samo da je preživeo, nego je bio dobre volje. Tako da - nikakvih problema tu nije bilo. Ljudi ne moraju da brinu, to divno psetance je u odličnom stanju i bio je veoma veseo. Prikazali su kako je moguće da životinja koristi vodu kao vazduh, posle nekoliko trenutaka panike, bez ikakvih problema pas u tome opstaje - rekao je Vučić. 

O eksperimentu se pisalo u svetskim medijima, a nekoliko dana kasnije je objavljeno da će Rogozin usvojiti psa po imenu Nikolas. 

- Istina je, tokom posetet Institutu Rogozin mi je tražio da mu damo ovog psa. Hteo je da ga vodi kući - navela je agencija TAS izjavu jednog zvaničnika. 

Uz napomenu da će to biti drugi pas u domu Rogozinovih, uz nemačkog ovčara Ponča, objavljeno je i da će Rogozin psa moći da preuzme za nekoliko nedelja.

 
- Mislim da će to biti moguće oko Nove godine. Životinje su kod nas na konstantnom promatranju kako bismo se uverili da im zdravlje nije ugroženo. Nakon karantina, psi mogu da idu u drugi dom. Svi psi koji učestvuju u ovom eksperimentu su živi i zdravi - rekao je šef tima za "disanje tečnosti" u Institutu Anton Tonšin. 

On je rekao da zaposleni često odvode kući životinje koje su prošle kroz eksperimente. 

Dan pred novu godinu Rogozin je na Tviteru objavio fotografiju sa suprugom i dva psa, od kojih je jedan Nikolas, ali su korisnici društvene mreže uočili razliku između tog psa i onog "iz cevi". 

Iako postoje optužbe da se "Nikolas udavio", zasad nije jasno da li je Rogozin naprosto dobio nekog od drugih pasa iz Instituta ili se Nikolasu zaista nešto dogodilo.

Inače, ruski naučnici su predsedniku Srbije demonstrirali kako funkcioniše tečnost koja je bi trebalo da eliminiše uslove za nastanak kesonske (dekompresione) bolesti pri, na primer, spasavanju mornara iz potonulih podmornica, ali i da pomogne kod slučajeva prevremeno rođenih beba.

 
Kako su objavili iz Instituta za napredna istraživanja, "tečnost za disanje" je decenijski san čovečanstva i deo predstave o "čoveku amfibiji", a slični eksperimenti su se sedamdesetih godina prošlog veka vršili u SAD i SSSR, ali bez većeg uspeha. 

Istraživanja su nastavljena, a posebna pažnja je u Rusiji posvećena tečnosti u kojoj se nalazi velika koncentracija kiseonika nakon tragedije sa podmornicom Kursk.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online