Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 19.10.2017.
19:11
Lj. Ivanović - Vesti A

Propast pregovora o Bregzitu

Vlada Velike Britanije se duboko podelila po pitanju da li je za kraljevstvo prihvatljivije da iz EU izađe i bez ikakvog sporazuma, kad je već jasno da ne može da dobije povoljan razvod braka.

EPA/Neil Hall
Sad bi drugačije glasali: Većina Britanaca je za EU

Ministarka policije Amber Rad je izjavila da bi izlazak iz EU bez sporazuma bio "nezamisliva katastrofa". S druge strane, ministar za Bregzit Dejvid Dejvis kaže da bi i ta opcija morala da bude na stolu.

Ova podela posledica je zapravo ćorsokaka u koji je Britanija upala pošto su joj prethodno propali svi aduti u pregovorima sa EU. Podsetimo, prvo su pokušali da bilateralnim pregovorima zaobiđu Brisel uopšte, potom su tražili da se napravi tranzicioni sporazum koji će važiti dok se ne zaključi novi, povoljan po Britaniju. Kad je sve to propalo, premijerka Tereza Mej je pokušala da radnim i svečanim ručkovima umili predsednika Evropske komisije Žan-Kloda Junkera i glavnog pregovarača EU Mišela Bernijea, ali je i to propalo.

U međuvremenu kruni se podrška Bregzitu uopšte i sva istraživanja javnog mnjenja pokazuju da bi, da se referendum ponovi danas, nadmoćna većina glasala za ostanak u EU. Ali, nema više kreni-stani i sada Unija insistira da Britanija napusti zajednicu država, pa će se onda videti kako će budući odnosi izgledati. Jasno je da će London vrlo teško pregovarati s pozicije autoriteta protiv, ispostavilo se, vrlo jedinstvenog bloka država.

Otuda se tvrda struja Konzervativne partije brani samoohrabrivanjem, pa tako ministar finansija Filip Hamond tvrdi da "novog referenduma neće biti". Međutim, javnost se koleba. Čak i politička. Liberali traže novi referendum, laburisti ga ne isključuju. Stižu i upozorenja stručnjaka.

- Britanci će osiromašiti ukoliko izaberu izlazak iz Evropske unije - izjavio je danas generalni sekretar Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) Anhel Gurija.

- Bregzit je kao porez. To vam je isto kao da propustite ceo jedan mesečni prihod od poreza u periodu od četiri godine - rekao je Gurija.

Tuskov plan za bržu EU

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk predložio je ambiciozni program, koji predviđa održavanje 13 samita za dve godine u cilju oživljavanja Evropske unije posle izlaska Velike Britanije iz članstva. Program počinje samitom EU u četvrtak i petak u Briselu i od tada će redovno biti održavani skupovi lidera Unije do juna 2019. godine, kao i neformalni sastanci o specifičnim temama. Tusk je predložio i vanredni samit u Rumuniji posle odlaska Velike Britanije predviđenog u martu 2019. godine, kao i samit o bezbednosti naredne godine u Beču.

Njegovi komentari poklapaju se sa stavom britanskog ministarstva finansija koje je ovog meseca upozorilo Britance da će "trajno osiromašiti" ukoliko napuste 28-člani blok, uz procenu da će troškovi Bregzita iznositi 5.400 evra po domaćinstvu godišnje.

Pristalice Bregzita su ovakve prognoze odbacili kao "klimave", ponavljajući da bi Britanija mogla imati uspešniju budućnost van bloka. Sekretar OECD-a, međutim, poručuje da "apsolutno nema razloga za dobijanje boljeg trgovinskog sporazuma od onoga koji Britanija već poseduje".
 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online