Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 01.10.2017.
14:01
Promo A

"Vesti" u Austriji: Hajnc-Kristijan Štrahe se zalaže da narod dobije veća prava

Lider Slobodarske partije Austrije (FPO) Hajnc-Kristijan Štrahe zalaže se za više direktne demokratije u zemlji, kako bi se građanima omogućilo da više sami odlučuju o sudbini svoje zemlje i svoje budućnosti. On dodaje da narod treba da dobije mogućnost da učestvuje u odlučivanju i da ne sme više biti degradiran kao neko ko za nešto moli.

EPA/Christian Bruna
Uvesti mogućnost veto-referenduma: Hajnc-Kristijan Štrahe

- Želimo više direktne demokratije i samoodlučivanja umesto CETA i TTIP diktata - poručio je Štrahe.

On je podsetio da se na izjašnjavanju građana u Austriji o CETA i TTIP potpisom protiv ova dva transatlantska sporazuma o slobodnoj trgovini izjasnilo 562.552 građanina.

Štetan sporazum s Kanadom i SAD

FPO se već dugo zalaže za pružanje mogućnosti građanima da utiče na odluke vlade, ukazujući da se vlast suviše udaljila od naroda. Prema FPO, građani treba da učestvuju u donošenju odluka koje bi imale dalekosežne posledice, a tako se oduvek zalažu i za održavanje referenduma u slučaju pristupa Turske u EU. FPO je, takođe, uveren da sporazumi EU sa SAD i Kanadom o slobodnoj trgovini nanose štetu evropskoj privredi, a tako i austrijskoj, a uz to smanjuju zaštitu potrošača u korist velikih koncerna.

- To je bio ogroman uspeh i trebalo bi biti da brojevi budu jasni. Međutim, to očigledno ne interesuje kancelara Kristijana Kerna. Njega ne zanima ni mišljenje naroda, a čak ni njegovih partijskih kolega - naglasio je Štrahe.

Lider FPO upozorava da bi sporazumima TTIP i CETA bila dovedena u pitanje pravna država u Austriji. Takozvani "nezavisni" arbitražni sudovi, kojima bi se koncerni obraćali protiv država, ne mogu se prihvatiti u takvom obliku, smatra on.

- Potpuno je nejasno ko bi donosio presude i koje su obaveze prema tim sudijama. Mi želimo da štitimo i očuvamo našu pravnu državu, koja je stub demokratije. Zato odluke o tome moraju biti donete samo na osnovu izjašnjavanja građana - naglasio je Štrahe.

Prema njegovim rečima, Socijaldemokratska partija (SPO) smatra da je odlučivanje naroda nešto loše, a i Narodna partija (OVP) u tome nije bolja.

- Nije ni čudo što se toliko brinu za CETA i TTIP, jer su oba sporazuma klasični proizvodi pljačkaškog kapitalizma, a sa takvim ljudima se rado okružujete, gospodine kancelaru - poručio je Štrahe.

On je rekao i da je stav FPO jasan, a to je da je direktna demokratija najbolji put kako bi se povratilo poverenje građana u politiku. Zato, kako kaže, neophodno je da se stvori ustavno-pravna osnova za izjašnjavanje građana, za šta će se FPO zalagati u parlamentu. Pored toga je, kako ističe, neophodno uvesti mogućnost veto-referenduma i izjašnjavanja kao pravo manjine.

- To ćemo sprovesti kada budemo došli u vladu. Neophodno je sniziti "prag" za izjašnjavanja građana kako građani ne bi bili tretirani kao neko ko za nešto moli, nego kao neko ko želi da s pravom ispravi odluke koje se donose - objasnio je Štrahe.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online