Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 29.09.2017.
19:55
S. J. - Vesti A

Barselona: Pobuna zbog surove vlade

Gradonačelnica Barselone Ada Kolau pozvala je Evropsku uniju da posreduje oko održavanja referenduma o nezavisnosti Katalonije. Ona je to poručila u autorskom tekstu objavljenom u britanskom dnevniku "Gardijan".

EPA/Toni Albir
Šetnja Barselonom: Karles Pudžemon (u sredini) i Ana Kolau (desno)

- Moja obaveza kao gradonačelnice je da pozovem Evropsku komisiju da otvori prostor za posredovanje između španske i katalonske vlade radi dogovora oko demokratskog rešenja - napisala je ona.

Poruka iz Brisela

Šef katalonskog Ministarstva spoljnih poslova Raul Romeva je novinarima u Briselu rekao da institucije EU "treba da shvate da je ovo veliko pitanje". On je ocenio da je akcija španskih vlasti izazvala "šok bez presedana" i dodao da ne očekuje nasilje zato što "upotreba sile u rešavanju političkih problema nije u katalonskom DNK".

Kolau je inače protiv nezavisnosti, ali je osudila ponašanje "beskompromisne vlade" premijera Marijana Rahoja u Madridu, ocenivši da je ono pogoršalo situaciju sa katalonskom regionalnom vladom.

Upozorenje policije

Katalonska policija upozorila je da će doći do građanskih nemira ukoliko španske vlasti zatvore birališta i na taj način spreče održavanje referenduma o nezavisnosti Katalonije, zakazanog za 1. oktobar.

Katalonska vlada odlučila je da se taj referendum održi uprkos tome što vlada u Madridu pokušava na sve načine da odvrati Kataloniju od takvog poteza.

Iz Madrida je saopšteno da će regionalna policija preuzeti kontrolu nad biračkim mestima uoči glasanja. Vlada je naredila regionalnoj policiji Katalonije da legitimiše zvaničnike u lokalnim školama i drugim javnim zgradama gde se očekuje da će biti postavljena biračka mesta.

Hapsiće predsednika

Glavni španski državni tužilac Hose Manuel Masa odbio je da isključi mogućnost hapšenja predsednika Katalonije Karlesa Pudžemona zbog njegovog insistiranja na održavanju referenduma o nezavisnosti te španske pokrajine. Španski tužioci upozorili su da bi zvaničnici koji su uključeni u bilo kakve pripreme referenduma mogli biti optuženi za građansku neposlušnost, zloupotrebu položaja ili javnih fondova.

Tužioci su, takođe, rekli policiji da ispita i napore za promovisanje referenduma i naredili krivičnu istragu više od 700 katalonskih gradonačelnika koji su obećali da će sarađivati u vezi sa glasanjem na referendumu.

 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online