Nedelja 5. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 26.09.2017.
20:11
Lj. Ivanović - Vesti A

Trampov plan za rat sa Severnom Korejom (2): Rat bi proterao milione ljudi

Mnogo faktora odlučuje o pitanju eventualnih udara na Severnu Koreju. Mada svi govore u nuklearnom arsenalu Kim Džong Una, to je samo jedan deo problema. Ne treba ni pominjati da bi atomski udar, ma s koje strane došao, uzdrmao čitav svet.

EPA
Vežbaju napad: Američki i južnokorejski avioni iznad poligona simuliraju gađanje

Ali, tu je i pitanje šta će učiniti dve supersile koje se graniče sa Severnom Korejom. U prvom redu je to Kina koja je i tihi sponzor rigidnog režima u Pjongjangu, nekad otvorenije, nekad prikriveno. A tu je i Rusija koja bi teško dopustila takav sukob, a da sedi skrštenih ruku.

Pad Kimovog režima, čak i u scenariju vojnog uspeha SAD i saveznika značio bi stravičan egzodus izgladnelog i očajnog stanovništva Severne Koreje koje bi u slomu vlasti videlo šansu da se domogne boljeg života.

Brz strateški napad

Da bi se razumelo šta sve prethodi eventualnom potpisu Donalda Trampa za pokret trupa, važno je poznavati glomaznu birokratsku i vojnu mašineriju SAD. Prve svega, dok god ne vidimo gomilanje brodova, podmornica i trupa na Korejskom poluostrvu, rat nije blizu.

Ubiti samo Kima

"Obezglavljivanje" ili uklanjanje Kimovog režima bio bi veliki udarac za "zatvoreno kraljevstvo". Bez lidera, severnokorejske snage će doživeti veliki udar i pad morala, ali to neće značiti kraj bitke. I to razmatraju Amerikanci. Tu je ključno pitanje - gde se Kim nalazi u trenutku udara? Kada bi to znali, Amerikanci bi bez razmišljanja razorno gađali tu rezidenciju ili skrovište.

Sim Tak, viši analitičar iz Stratfora i stručnjak za Pjongjang, ispričao je kako bi to izgledalo i šta je sve potrebno da učini američka vojska. SAD mogu, tvrdi on, da biraju između potpunog razaranja severnokorejskih nuklearnih i drugih vojnih postrojenja ili da izvrše brz napad samo na najbitnija nuklearna postrojenja.

Tak tvrdi da bi u prvom slučaju SAD ušle u dugotrajni konflikt sa mnogim zemljama Istočne Azije i zato pretpostavlja da bi Amerika pre izabrala drugu opciju - brz strateški napad na najbitnija postrojenja. Odluku bi, prvo, na predlog Pentagona, morao da donese Savet za nacionalnu bezbednost SAD. Tek ako se svi "ispod" Trampa saglase, predlog stiže na sto predsedniku koji je može odobriti, ali i ne mora.

Tuneli za ratnike

Čak i ako ostane bez lidera, treba očekivati osvetu Severa. Kroz velike tunele ispod demilitarizovane zone Severna Koreja će pokušati da svoje trupe uvede u Južnu Koreju.
- Bitka na tlu je veliki deo ovoga. Mislim da će se najverovatnije tada odigrati bitka u demilitarizovanoj zoni - navodi RAND korporacija koja je i sama radila studiju okršaja.

Gađaju iz daljine

Posle katastrofe ratova u Avganistanu i Iraku, današnji američki generali su radije za opciju obračuna iz daljine, a to znači napad strateškim nuklearnim bombarderima B-1 i B-52, koji mogu nositi i nuklearno oružje. SAD bi polako, ali precizno pozicionirale podmornice, ratne brodove i stelt letelice u baze blizu Severne Koreje i tako izbegnu izazivanje sumnje.

SAD već imaju značajnu količinu oružja stacioniranu u regionu. "Iznenada ćete čuti za ove vazdušne napada u vestima", kaže Tak.

Dalekodometni stelt bombarder B-2 imao bi zadatak da masivnim bombama gađa podzemne bunkere u Severnoj Koreji, a to može da čini i sa velike udaljenosti. Prve mete SAD će biti nuklearni reaktori, postrojenja za pravljenje projektila i lanseri za interkontinentalne balističke rakete. Na kraju, to bi bio brutalan, krvav sukob, ali kako kaže Tak, čak i Severnokorejci pod uticajem državne propagande moraju biti svesni da su u mnogo lošijoj situaciji nego protivnik.

Sajber osveta

Severna Koreja bi mogla da pokrene sajber napade, možda da dovede do gašenja struje u delovima SAD ili njenih saveznika, ali američka komanda za borbu protiv sajber napada bi za to bila spremna.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online