Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 10.09.2017.
03:00
Vestionline A

Dan odluke: Šta će biti s "rajskom Norveškom"?

Predstojeći parlamentarni izbori u Norveškoj pokrenuli su debatu o nacionalnim vrednostima i odnosu koji bi trebalo imati prema EU.

EPA/Marit Hommedal
Predsednik Laburističke partije Jonas Gar Stere u kampanji u gradu Bergenu

"Zemlja koja se uvek suprotstavljala elitama"...

Takođe, jedna od tema je i o odgovornost prema migrantima i azilantima. Dok Velika Britanija gleda u Norvešku kao mogući model svog budućeg odnosa s Briselom, neki u Norveškoj vide Veliku Britaniju kao primer potpunog prekidanja veza sa EU.

Obe velike partije, levičarska Laburistička partija i desničarski konzervativci, gube podršku birača i gledaju da se povežu s manjim partijama kako bi posle izbora u ponedeljak imali većinu u parlamentu. 

Na vlasti je sada koalicija konzervativaca i populističke Partije napretka, koju podržavaju hrišćanski demokrati i liberali. Glavna opoziciona stranka je Laburistička partija, koja ima najviše mesta u parlamentu, ali nema većinu. 

Norveška nije članica Unije, ali ima pristup jedinstvenom tržištu EU i prihvata slobodno kretanje ljudi iz EU. 

- Mi smo zemlja koja se uvek suprotstavljala elitama. EU je elita koja oduzima previše vlasti našem parlamentu. Mi mislimo da daje previše suvereniteta neizabranoj birokratiji u Briselu - rekao je za AP lider Partije centra Sigve Slagsvold. 

Za razliku od njega, laburisti i konzervativci ne žele da menjaju sadašnje odnose sa EU. 

Laburisti će zbog pada popularnosti zavisiti od evroskeptične partije Socijalistička levica, a možda i od Zelenih i krajnje levičarske Crvene partije, od kojih nijedna nije zadovoljna vezama Osla i Brisela. 

A šta sa naftom i gasom?

Još jedna tema oko koje ne postoji slaganje norveških partija jeste eksploatacija nafte i gasa. Dok se socijalisti, Zeleni i Crvena partija protive daljoj ekspanziji te industrije, koja čini više od polovine norveškog izvoza, laburisti i konzervativci su isključili mogućnost okončanja eksploatacije tih resursa. 

Kada je u pitanju desno krilo, istraživanja pokazuju da konzervativci jedva imaju većinu, ali pod uslovom da održe na okupu manje partije. Drugačije vizije hrišćanskih i norveških vrednosti isprečile su se, međutim, između Partije napretka i hrišćanskih demokrata. 

Visoki zvaničnik Partije napretka izazvao je kritike hrišćanskih demokrata zbog izjave da bi one kojima nije odobren azil trebalo zatvoriti dok čekaju deportaciju. 

- Želimo da Norveška bude priznata kao zemlja koja ostaje verna svojoj međunarodnoj reputaciji, koju karakteriše saosećanje, mirotvorstvo i spremnost da brani siromašne zemlje i one koji beže da spasu svoje živote. Želimo novu vladu u koju nije uključena Partija napretka - rekla je liderka hrišćanskih demokrata Hilde Frafjord Jonson.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online