Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 20.08.2017.
00:44
Vestionline, N1 A

Španci: Naša dužnost je da na ulice Barselone vratimo život

U Španiji i dalje traje potraga za vozačem kombija kombija koji je pre dva dana usmrtio ljude u centru Barselone. U pitanju je 22-godišnji Junes Abu Jakub, za kog se pretpostavlja da je u bekstvu, zbog čega je organizovana potera po celoj zemlji. Svetski mediji prenose i da je meta napadača bila Sagrada Familija, najpoznatija katedrala u Barseloni.

Tanjug/AP
Barselona zaslužuje da živi

Stigao je i odgovor policije. Ime glavnog osumnjičenog već je objavljeno široj javnosti, za njim i eventualno drugim osobama povezanim sa ovim napadom traje potraga. Španska policija veći deo dana pretresala je moguće lokacije na kojima bi se osumnjičeni mogli skrivati. Jedna osoba je uhapšena.

Dok je na ulicama Barselone vladala panika, i dok su uplašeni građani i turisti žurili da se sklone na sigurno, mnogima se od prisutnih teroristički napad u Barseloni do kraja života urezao u sećanje, javlja N1.

- Bila sam tu ispred kada se dogodilo. Proveravala sam kvar na ulaznim vratima i videla kako se beli kombi surio u gomilu. Ljudi su bežali. Pozvala sam ih da uđu kod mene. Onda smo smestili i ranjene. Mnogi su bili deca, prestravljena - ispričala je jedna od svedokinja ovog nemilog događaja.

Bio je to najnoviji podsetnik na ranjivost stanovništva velikih evropskih gradova. Činjenica da teroristi mogu udariti bilo gde, u bilo kom trenutku, u narodu treba da izazove strah. Ali, dva dana nakon napada stigao je odgovor stanovnika Barselone, koji su odlučili da ne budu uplašeni i da normalno nastave sa svojim životima.

- Mislim da je naša dužnost da na ulice unesemo život i normalnost koju grad zaslužuje. Ovako internacionalan grad mora i ostati takav i moramo strah ostaviti po strani navodi jedan od građana Barselone.

Napad poput toga u Barseloni uplašio je vlasti drugih zemalja, naročito onih koje su već na svojoj koži iskusile ovakav strah i paniku.

- Francuski ministar spoljnih poslova i ja želimo da izrazimo svoju solidarnost sa španskom vladom i španskim narodom. Francuska i Nemačka su, takođe, pretrpele slične napade. Tu smo da izrazimo jedinstvo, ali i da obiđemo ranjene. Hvala Bogu, mnogi od njih su već pušteni na kućno lečenje - kaže Zigmar Gabrijel, šef nemačke diplomatije.

Zvaničnici španske policije tvrde kako nema naznaka da se spremaju novi napadi, ali visoko stanje pripravnosti je svejedno na snazi. Porodice, prijatelji, ali i potpuni stranci danas su odali počast onima koji su u najnovijem aktu terorizma izgubili svoje živote.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online