Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 26.07.2017.
21:27
Vestionline A

Irak okreće leđa Americi: Bagdad traži od Rusije vojnu, finansijsku i logističku pomoć!

Potpredsednik Iraka Nuri al Maliki rekao je tokom posete Moskvi ruskom šefu diplomatije Sergeju Lavrovu kako u Bagdadu postoji tendencija ka "razvoju novih političkih okolnosti u svetlu regionalnog mešanja" kao i da Irak želi da "izbegne strani politički entitet" koji nameće svoju agendu.

Reuters
Irak ima istorijske veze sa Rusijom

Od rušenja iračkog predsednik Sadama Huseina i postavljanja nove vlade 2003, SAD su igrale glavnu ulogu u unutrašnjim pitanjima ove zemlje, što je nešto protiv čega se Maliki i u prošlosti borio. Od kada je, međuti, Rusija ojačala svoj uticaj u Siriji i regionu, Maliki pokušava da iskoristi ekonomsku, političku i vojnu moć Kremlja kako bi istisnuo Vašington.

- Istorijski, Rusija ima bliske veze s Irakom. Zbog toga bismo želeli vidljivo prisustvo Rusije u našoj zemlji, kako u smislu politike, tako i u smislu odbrane. To bi napravilo balans u regionu, njegovim narodima i zemljama - rekao je Maliki nakon sastanka s poslanicom Valentinom Matvijeno, prenela je agencija TASS.
 

- Irak želi da osnaži stratešku saradnju u oblastima kao što su elektroprivreda, naftni sektor, istraživački sektor, univerzitetsko obrazovanje, ekonomoja i trgovina, kao i u političkim i vojnim sferama - istakao je Maliki.

Nakon sastanka sa Sergejem Lavrovim i Valentinom Matvijenko, Maliki je odleteo u Sankt Peterburg gde se sastao sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom kako bi razgovarali o velikoj kupovini tenka T-90 u vrednosti od čak milijardu dolara.

Maliki je godinama bio kritičar američkog prisustva u Iraku, nakon što je vojna intervencija 2003. uvela Irak u deceniju i po borbi sa pobunjenicima i terorističkim grupama kao što su Al Kaida i Islamska država, čija je ofanziva 2014. godine dovela do druge američke intervencije.

Ipak, napori Vašongtona su se na terenu uglavnom oslanjali na ostatke iračke vojske, kurdske snage i lokalne milicije. S druge strane, Rusije je u susednoj Siriji sopstvenim vojnim snagama pomogla je predsedniku Bašaru al Asadu da preokrene rat u svoju korist - kako pritiv pobunjenika, tako i protiv Islamske države.

Ruski uspeh se pokazao kao velika komplikacija za pokušaje SAD da uništi Islamsku državu udruživanjem s raznim pobunjeničkim frakcijama i kasnije kurdskim milicijama, čije separatističke aspiracije frustriraju vlasti i u Bagdadu i u Damasku.

- Rusija je dala neverovatan doprinos, naročito u Siriji i Iraku, u sprečavanju dezintegracije regiona. Iskreno vam se zahvaljujemo. Da nije bilo vas, mapa regiona bi se promenila, i to negativno po nas - rekao je Maliki Putinu.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online