Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 24.07.2017.
10:48
Vestionline, Tanjug A

Kancelar "izribao" Kurca: Ovako ne može, nije sve kampanja

Austrijski kancelar Kristijan Kern opomenuo je šefa diplomatije Sebastijana Kurca da ne ide predaleko u sporu oko politike prema izbeglicama sa Italijom.

Reuters
Izribao šefa diplomatije

- Ovako ne može. Moramo paziti da se ne pozicioniramo protiv Italije - ukazao je Kern u izjavi bečkom dnevniku "Prese" nakon razgovora sa italijanskim premijerom Paolom Đentilionijem.

Šef italijanske vlade izrazio je kritiku u razgovoru sa Kernom o zahtevu Kurca da se obustavi saobraćaj trajekata za prebacivanje ilegalnih migranata između italijanskih ostrva i kopna. 

Kern je od šefa diplomatije zatražio veći senzibilitet prema italiji, posebno imajući u vidu zaštitničku funkciju koju Austriju ima nad Južnim Tirolom. 

- Italija je naš sused i važan partner, zato je važno da se otvoreno ophodimo prema njima - naglasio je on. 

Kern je, ukazujući na talas izbeglica preko balkanske rute pre dve godine, rekao da treba samo zamisliti šta bi bilo da su se susedi u sličnoj situaciji postavili protiv nas. 

- Takva vrsta problema se može samo zajednički rešiti. U situaciji u kojoj jedna susedna država treba pomoć Evrope, postavljanje protiv Italije, naravno nailazi na razočarenje - konstatovao je austrijski kancelar. 

Kern se izjasnio za izostavljanje teme izbeglica iz javne rasprave i pre svega predizborne kampanje koja je u toku u Austriji. 

- Spoljna politika Austrije mora biti vođena na ozbiljan način iza zatvorenih vrata i na diplomatski način, a ne kroz predizbornu kampanju - poručio je on mlađem rivalu na izborima. 

Istovremeno je Kern osudio i preteranu kritiku iz Italije na račun Kurca, rekavši da je dovođenje šefa austrijske diplomatije u vezu sa naonacistima, kao što je to učinio gradonačelnik Lampeduze Salvatore Martelo, potpuno neprihvatljivo. 

Kern je naglasio da, kada je reč o ukupnoj spoljnoj politici Austrije, zvaničan Beč mora biti ozabriv da ne upadne u istu grupu Viktora Orbana ili Lega Nord. 

- To ima veze sa iskustvom. Ne može se uvek postavljati protiv svega. Tada ostajete sami. A previsoka je cena ugrožavati ugled Austrije samo zbog dobre predizborne kampanje - upozorio je on. 

Takođe je odbacio pretnje vezane za zatvaranje granice na Breneru prema Italiji. 

- Tu se inscenira vanredna situacija koja ne postoji. Preko balkanske rute čak i danas dolazi više tražilaca azila u Austriju nego preko Brenera. Naravno da moramo da se pripremimo za sve scenarije, ali na miran i diskretan način. Zatvaranje granice na Breneru najviše bi pogodilo Južni Tirol - kaže on. 

Kurc: To mora biti jasno

A. Čukić
Sebastijan Kurc

Na drugoj strani Kurc, u izjavi bečkom dnevniku "Esterajh", ne želi da se osvrće na kritike iz Italije, rekavši da uvrede koje su iznete samo govore o onima koje ih upućuju. 

On je istakao da je slična reakcija postojala I prilikom zatvaranja balkanske rute. 

- Tada su me vređali grčki političari i nisu bili spremni da na osnovu činjenica sa mnom diskutuju na tu temu. Par meseci nakon toga su prihvatili da je zatvaranje rute bilo u duhu Evrope, zato što je talas time potpuno prekinut - objasnio je Kurc. 

On je podvukao da ostaje pri svojim zahtevima, konkretno želi zatvaranje mediteranske rute, kao i obustavljanje prebacivanje izbeglica sa ostrva na kopno. 

- Ljudi, nakon spašavanja iz mora, moraju ili odmah biti vraćeni ili na evropskim spoljnim granicama, to jest ostrvima, biti zaustavljeni, snabdevani i onda vraćani - objasnio je on dodajući da naravno čitava EU mora dati svoj doprinos. 

Odnos Austrije prema Italiji, za razliku od kancelara, Kurc ne smatra ugroženim. 

- Italija je naš sused i važan partner, pa je i u redu otvoreno razgovarati, i bilo bi neiskreno ako ne bi Italiji jasno rekli koji je austrijski stav. Ako se izbeglice samo propuštaju, moraju države u centralnoj Evropi, poput Austrije, da štite svoje granice i to mora biti jasno - poručio je Kurc. 

Kernu je uzvratio da u predizbornoj kampanji njegova Socijaldemokratska partija (SPO) vodi prljavu kampanju. 

- SPO investira očigledno mnogo vremena, ali i novca u vođenju prljave kampanje, u kojoj on ne želi da učestvuje - zaključio je Kurc.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online