Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 08.06.2017.
18:30
Vesti A

Napašće nas Srbi i Rusi!

Ukrajina je podigla borbenu gotovost zbog vojne vežbe Slovensko bratstvo 2017, na kojoj učestvuju vojske Srbije, Rusije i Belorusije, saopštio je predstavnik Ministarstva odbrane te zemlje Andrej Lisenko.

A. Čukić
Trn u oku rusofobima: Srpski vojnici na vežbi

"Pažljivo posmatramo premeštanje vojske, kontrolišemo vazdušni prostor i granice. Sve vojne snage koje se nalaze u blizini državnih granica Ukrajine stavljene su u nivo povišene borbene gotovosti", dodao je Lisenko.

Prema njegovim rečima svaka vojna vežba smatra se potencijalnom pretnjom.

Prvi put u jednoj jedinici

Zajedničke antiterorističke vojne vežbe Srbije, Rusije i Belorusije pod nazivom Slovensko bratstvo 2017, počele su u utorak u blizini beloruskog grada Bresta, a trajaće do 15. juna.
Prvi put otkad vojske tri zemlje zajedno vežbaju formirana je multinacionalna bataljonska grupa sačinjena od ruskih, beloruskih i srpskih vojnika koji će izvoditi antiterorističke vežbe kao deo operacije održavanja mira.

- Kakva fantazija, kakvo ludilo, ovo nisu antiukrajinske, već antiterorističke vežbe - objašnjava za Sputnjik vojni analitičar iz Minska Aleksandar Špakovski.

Paranoja je počela prošlog meseca kada je sekretar Saveta nacionalne bezbednosti i odbrane Ukrajine Aleksandar Turčinov rekao je da zajedničke rusko-beloruske vežbe, najavljene za septembar, mogu biti priprema za vojnu operaciju.

Analitičar Špakovski, međutim, smatra da su ove tvrdnje na rubu razuma.

- Veoma je teško komentarisati ono što ukrajinska vrhuška preduzima posle 2014. godine. U svakom slučaju, za njih je već karakteristično širenje panike, alarmizam i antiruska propaganda. Nije jasno na koji način vežbe Slovensko bratstvo mogu da ugroze bezbednost Ukrajine. Ili oni stvarno smatraju da će sada ruski, srpski i beloruski vojnici preći državnu granicu i krenuti na Kijev?! Kakva fantazija i kakvo ludilo - ocenjuje Špakovski.

On dodaje da su vežbe Slovensko bratstvo izuzetno važne jer je u Evropi sve manje neutralnih zemalja, a NATO neprekidno pokušava da uključi Srbiju u orbitu svog uticaja. Bitno je da Rusija, Belorusija i Srbija imaju ne samo dobru političku i ekonomsku, već i vojnu saradnju, objašnjava beloruski analitičar.

- Takva vrsta saradnje postaje sve aktuelnija, imajući u vidu nestabilnu situaciju u Makedoniji, širenje velikoalbanskog nacionalizma, kao i stupanje Crne Gore u NATO. Pri tome, trebalo bi naglasiti da ovo prijateljstvo Beograda, Minska i Moskve nije usmereno protiv ikoga, nego je to prijateljstvo zarad globalne bezbednosti. Teroristička pretnja je aktuelna za sve tri zemlje. Balkan je odavno u žiži pažnje islamskih ekstremista, tu mislim na bošnjački faktor, kao i na albanski. Osim toga, Balkan je tranzitno područje za migrante i izbeglice - podseća Špakovski.

On dodaje da ne treba zaboraviti da Rusija vodi globalni rat protiv terorizma u Siriji, a da je prošle godine na teritoriji Belorusije uhapšeno 18 ljudi povezanih sa terorističkim grupama.

- Ne treba zaboraviti da imamo hiljadu kilometara granice sa Ukrajinom, lično sumnjam da je aktuelna ukrajinska vlada u stanju da spreči naoružane nacionalističke grupe, ako one odluče da krenu da "oslobode" određene beloruske regione, koje oni smatraju ukrajinskim. Osim toga, činjenica je da Ukrajina odavno privlači pažnju ekstremista iz Belorusije, koji odlaze u ovu zemlju kako bi stekli neophodno "vojno iskustvo" - pojašnjava sagovornik Sputnjika iz Minska.
 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online