Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 31.05.2017.
18:01
G. Gligorević - Vesti A

"Vesti" u Kanadi: U duši nose igru predaka

Kako drugačije, nego igrom i pesmom na najlepši način obeležiti 30 godina trajanja i uspešnog delovanja. Svoj veliki jubilej, tri decenije postojanja SKUD Oplenac iz Misisage proslavio je upravo tako, tradicionalnim godišnjim koncertom pod nazivom "Stanica sećanja" koji je održan u Burlington Performing Arts Centru.

G. Gligorević
Najmlađi na sceni: Izmamili aplauz publike

Bivši igrači oduševili

Deo ogromnog Oplenčevog repertoara stvaranog 30 godina i izvedenog u podužem, troipočasovnom programu publika je pozdravila burnim aplauzom. Najmlađi, oni koji tek prave prve nesigurne korake na pozornici pobrali su, naravno, najviše simpatija.

Oduševljenje je izazvalo pojavljivanje bivših igrača Oplenca i njihovo izvođenje Igara iz Gruže i iz okoline Niša. Oni su, iako više nisu aktivni, pokazali da jednom stečeno znanje i umeće, ljubav prema folkloru, igri i svojoj tradiciji nikad ne umire. Samo je, zapravo, potrebna bila prilika pa da oni još jednom, kao i mnogo puta pre toga dok su aktivno igrali, "zapletu" kolo i u srcima i sa osmesima ponovo ožive svoj folkloraški damar.

Negovanje tradicije

Viđene lepe igre i nošnje

Drugi, a posebno prvi ansambl to veče, baš kad je i bilo veoma značajno predstaviti sve što su naučili, pokazali su koliko dobro vladaju koreografijama, scenom, igrom uopšte, koliko u duši nose i vole folklornu tradiciju iz zavičaja svojih roditelja, baka i dedova. Za svoj trud i svoje umeće nagrađeni su ovacijama iz publike. Novi koreograf i umetnički direktor Oplenca Saša Bogunović postavio je vrlo atraktivne Igre iz Pčinje , te su ova koreografija, kao i Igre iz okoline Beograda - koje je postavio Goran Mitrović ranijih godina u Oplencu, uz ostale, predstavile reprezentativni ansambl ovog SKUD-a u najboljem svetlu

Uspešan nastup hora


Nastupio je i hor Oplenca pod dirigentskom palicom Sonje Crnomarković sa dve pesme, a orkestar pod vođstvom Ivana Radovdanovića Vanile dao je svoj puni doprinos koncertu. Program je vodila Dragana Živić-Ilić.

Viđeno je mnogo novih nošnji, nakita, ukrasa, boja i haljetaka i sve to je ispisalo još jedno poglavlje Oplenčevog trajanja. Sve u cilju održavanja i negovanja srpske tradicionalne igre svih prostora na kome žive Srbi i njenog očuvanja od zaborava, prenoseći je na mlađe. A gde je igra tu je i pesma, pa su mladi folkloraši pokazali i da dobro pevaju, šteta što se u sali nisu najbolje čuli pojedinačni glasovi u solo deonicama.

Noć za istoriju

Zavičaj u srcu: Čuvari folklornog blaga

Posle koncerta, po već ustaljenom običaju, učesnici u programu i njihova publika, prijatelji i gosti družili su se do duboko u noć u prostorijama Oplenca u Misisagi. Uz posluženje koje su pripremili vredni volonteri, uz muziku i razgovor, bila je to još jedna noć koja je sada već, zapisana na stranicama Oplenčeve istorije.
 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online