Utorak 19. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 27.05.2017.
00:11
B. Božin - Vesti A

"Vesti" u Berlinu: Nemačka komanduje evropskom vojskom

Američki politički magazin "Forin polisi" piše o odmaklom poslu Nemačke na tajnom stvaranju zajedničke evropske armije pod njenom komandom i upozorava da se radi o "opasnom razvoju situacije".

EPA/Valda Kalnina
Manevri: Nemački tenk Leopard na vežbama u Litvaniji

Prilog se poziva na novi NATO program Frejmvork nejšn koncept (FNC), čiji je idejni tvorac upravo Berlin, a koji predviđa da se jedinice češke i rumunske vojske stave bod direktnu komandu Bundesvera, pri čemu bi svaka brojala između 1.500 i 5.000 vojnika. Prvi zvanični dokumenti u cilju formiranja ovih snaga već su potpisani u februaru, a o njima su tada izveštavali i pojedini nemački mediji, prenosi portal RT.

Američki magazin vidi ovu promenu kao "radikalni korak" u poređenju sa sličnim situacijama iz prošlosti, kao što je bilo formiranje zajedničkog nemačko-holandskog korpusa koji postoji još od 1995. godine. Portal citira profesora politikologije Karla Masalu sa vojne akademije u Minhenu, koji smatra da Berlin ovakvim korakom pokazuje da želi da nastavi evropske vojne integracije.
"Ovo je korak u pravcu formiranja evropske vojne nezavisnosti", ocenjuje Masala.

Saradnja 15 nacija

Ovakvom organizacijom, male zemlje profitiraju jer mogu da koriste nemačke resurse, piše "Forin polisi" i navodi primer Holandije koja je 2011. godine rasprodala sve svoje tenkove, i od tada koristi nemačke Leoparde. S druge strane, Bundesver kroz kooperaciju popunjava rupe u sopstvenom kadru. Generalmajor Erhard Biler, Šef odeljenja za planiranje nemačkog Ministarstva odbrane, objašnjava da "novi planovi NATO-a zahtevaju intenziviranje međunarodne vojne saradnje".

- Evropske nacije moraju da srastaju u cilju povećanja borbene gotovosti. Saradnja 15 nacija, koju je Nemačka programom FNC pokrenula, biće svetionik na zajedničkom putu - navodi Biler.
Njegov entuzijazam ne dele svi u Nemačkoj, pa tako iz partije Levice tvrde da se ovde ne radi o stvaranju Evropske vojske, iako Ministarstvo odbrane u Berlinu to demantuje. Tobijas Fliger, potpredsednik Levice, tvrdi da tako nemačka vlada nastoji da poveća svoj uticaj u tekućoj militarizaciji EU, ali i u okviru samog NATO i postane "dominantan faktor" u postojećim strukturama.

Evropa se odvaja od SAD

Izbor Trampa za američkog predsednika i Bregzit još više su ubrzali ova nastojanja, smatra Fliger, i navodi da i novoizabrani francuski predsednik Makron ima iste namere.

- Hoće li se ove nove vojne strukture zvati Evropska vojska ili nekako drugačije - potpuno je nebitno, ali je jasno da se unutar EU korak po korak formira nova vojna struktura kojom će značajno da dominiraju velike zemlje, pre svega Nemačka - predviđa Fliger.

U samoj Nemačkoj sve češće mogu da se čuju poruke zvaničnika vlasti o "neophodnosti da EU postane međunarodni faktor i kroz stvaranje vojnog saveza", što je izjavio Hans Peters Bartels, član vojnog odbora Bundestaga, dok je njegov kolega iz SPD-a na jednom predavanju u Berlinu, početkom maja, jasno rekao da "zajednička politika odbrane mora da doprinese da se, korak po korak, Evropa odvoji od Amerike".

Taj cilj je proklamovan još u dokumentu "Globalna strategija EU, usvojenom u junu 2016. godine, dakle pre dolaska Trampa na vlast, što znači da aktuelni konflikt nije započeo dolaskom novog američkog predsednika, već se radi o dugoročnom putu.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online