Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 03.05.2017.
18:02
Vestionline, Jutarnji list A

Hilari Klinton otvorila dušu: Za moj poraz od Trampa krivi su...

Hilari Klinton, bivša američka državna sekretarka i suparnica Donalda Trampa na predsedničkim izborima, u utorak se s novom dozom nemilosrdne kritike obrušila na izbornu pobedu američkog predsednika.

Reuters
Hilari: Bolje da budem diverzija

Bivša najmoćnija žena Amerike preuzela je odgovornost za neuspeh svoje predizborne kampanje, ali je takođe ukazala na dva ključna događaja koja su uticala na ishod izbora.

Prvi je događaj, po njoj, pismo direktora FBI-a Džejmsa Komija od 28. oktobra koji je prozvao Klinton za "nepažnju" u odnosu na njen privatni imejl i američkom Kongresu je objavio da je ponovo otvorio istragu njenih imejlova (a ta istraga nije okončana). To je uplašilo ljude koji su naginjali tome da glasaju za nju, smatra Klintonova.

- Da su izbori bili 27. oktobra, ja bih bila vaša predsednica - rekla je Hilari Klinton novinarima Si-En-Ena ne skupu "Žene za žene" u Njujorku.

Druga stvar koja je pokopala njenu kampanju bilo je "mešanje ruske vlade", kako je rekla, odnosno činjenica da je ruski Vikiliks počeo da objavljuje hakovane imejlove šefa njene izborne kampanje Džona Podeste nekoliko sati pošto je objavljen snimak u kojem se čulo kako Tramp na vrlo vulgaran način govori o svojim seksualnim iskustvima sa ženama.

Hilari Klinton piše knjigu u kojoj se delimično osvrće na svoj izborni poraz 2016. i zaključuje da su razlog poraza bili događaji koji su se zbili u zadnjih 10 dana kampanje.

Klinton je napomenula da je osvojila 3 miliona glasova više od Trampa. Kad se Amanpur na to našalila da će predsednik Tramp uskoro da tvituje o tom njenom komentaru, Klinton je rekla:

- Dobro. Bolje nego da se upliće u spoljnu politiku. Ukoliko želi da tvituje o meni, ja sam srećna da na taj način budem diverzija, jer imamo mnogo toga o čemu moramo da brinemo - izjavila je Klinton.

Po pitanju Severne Koreje, Klinton je upozorila da Tramp preteruje time što je rekao da bi se sastao sa severnokorejskim liderom Kimom Džong Unom u pravim okolnostima.

- Ne verujem da smo sposobni da na potreban način pritisnemo režim Severne Koreje. Severnokorejci su uvek zainteresovani da pokušaju da pridobiju Amerikance da dođu i pregovaraju i time podignu njihov status. Morali bismo biti vrlo pažljivi oko popuštanja u tom smeru - po njenom mišljenju, takvi pregovori otežali bi pronalaženje rešenja sa zemljama u regionu.

Njeni pomoćnici kažu da Hilari sebe u Trampovim predsedničkim godinama vidi kao političku aktivistkinju koja progovara kada se pojavi pretnja pitanjima do kojih joj je stalo. Po njihovim tumačenjima, trenutno je ipak više zanima da pomogne Demokratskoj stranci u 2018. na kongresnim izborima, nego što je zaokupljena oživljavanjem sopstvene političke karijere.

Jedini u nizu dosadašnjih Trampovih poteza koji je podržala je njegova odluka o bombardovanju Sirije u znak odmazde nakon napada bojnim otrovom za koji je okrivljen režim Bašara al Asada, prenosi Jutarnji list.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online