Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 11.04.2017.
12:14 >> 15:59h
Vestionline A

Snimak koji je rezbesneo Ameriku: Zgrabili putnika, vukli ga po podu i izbacili iz aviona

Putnici kompanije Junajted erlajns na letu iz Čikaga za Lusivil u nedelju su prisustvovali uznemirujućeoj sceni, kada je obezbeđenje na silu izbacilo jednog od putnika iz prebukiranog aviona. Ceo događaj zabeležen je kamerom mobilnog telefona.

Printscreen/Twitter
Doživeo pravu torturu: Putnik aviona kompanije  United Airlines

Kako je navedeno, kompanija je najpre ponudila vaučere od 400 dolara, a zatim i od 800 dolara i smeštaj u hotelu, volonterima koji pristanu da oslobode mesta u avionu kako bi ukrcala dodatna četiri plana posade. Pošto niko nije pristao, putnike su izabrali metodom slučajnog uzorka.

Troje odabranih putnika napustilo je avion, ali jedan je to odbio. Kako je kasnije navedeno, reč je o doktoru koji je sledeće jutro morao da ide na posao. A onda je obezbeđenje rešilo da uzme stvar u svoje ruke.

Na snimku se može videti kako pokušavaju da odvoje čoveka od sedišta, a kada su uspeli, vukli su ga po podu aviona. Nesrećni čovek je sve vreme vrištao, naočare su mu pale sa lica, a majica se povlačila koliko su ga nemilosrdno vukli. 

Putnici su bili zgroženi, i molili su obezbeđenje da prestane sa maltretiranjem čoveka. Na kraju snimka čovek je okrvavljenog lica i u potpunom šoku je vikao kako samo želi da ide kući. 

Kako je saopšteno iz kompanije, članovi obezbeđenja koji su učestvovali u šokantnom incidentu su suspenodavni, a Federalno odeljenje za saobraćaj pokrenulo je istragu o tome da li je ovaj postupak u skladu sa pravilima o postupcima u slučaju prebukiranosti. 

Najmanje dva putnika snimila su šta se dešavalo u avionu, a snimci su preplavili društvene mreže. Malo je reći da je cela situacija razbesnela Amerikance, ali i ljude širom sveta.

Da li je dozvoljeno da aviokompanije ovako tretiraju putnike?

- Da. Kapetan je odgovoran za avion i ako on ili ona odluče da neko mora biti izveden iz aviona, ta komanda mora da se poštuje. Od trenutka kad je nesrećni čovek u ovom slučaju rekao: "Ne pomeram se", postao je putnik koji remeti red i neko ko ne sluša kapetanovo naređenje. Nadležni su imali svako pravo da ga sklone iz aviona, a video pokazuje da je bio izvučen iz aviona, ali to je ujedno i dokaz da je on prekršio zakon, a ne aviokompanija. Ipak, bio bih iznenađen da Junajted erlajns podnese tužbu - rekao je za BBC Sajmon Kalder, novinar koji piše o putovanjima za Indepedent od 1994. godine.

Da li se ovo često dešava?

- Ne. Aviokompanije obično drugačije rešavaju problem prebukiranosti aviona i, generalno, rade to na ulaznim terminalima. U suštini, najpre se traže dobrovoljci, a ideja je da svako ima svoju cenu: novac, vaučeri za putovanja, ili druga "podmićivanja" poput povratnog puta do bilo koje destinacije na koju aviokompanija vozi. Fleksibilni putnici, kakav sam i ja, aktivno traže prebukirane letove kako bismo smanjili cenu naših putovanja - kaže Kalder.

Šta je onda ovde krenulo naopako?

- Izgleda da je došlo do serije grešaka. Deo posade trebalo je da bude u Luisvilu, odmoren po pravilima, kako bi moga da opslužuje let zakazan za naredno jutro. Da nisu bili u mogućnosti da stignu tamo, onda bi mnogo više putnika moralo da menja svoje planove. Velika greška aviokompnaije bila je da dozvoli da se svi putnici sa plaćenim kartama ukrcaju u avion, a tek onda da pokuša da izmami dovoljno ljudi napolje. Bilo bi mnogo bolje da je napravljena aukcija na ulaznom terminalu - fizički sprečiti nekoga da uđe u avion je mnogo manje štetno nego "išutirati" ga iz aviona dok on vrišti - zaključio je Sajmon Kalder.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online