Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 04.04.2017.
12:34
Vestionline, Blic.rs A

Fiona Hil: Putin je majstor manipulacije, a njegov cilj je...

Fiona Hil uskoro počinje da radi u Beloj kući kao viši stručnjak za Rusiju i Evropu u Trampovom Veću za nacionalnu bezbednost. Ono što je zanimljivo u vezi sa Hilovom je da je autorka knjige koja na 500 stranica donosi psihološki profil ruskog predsednika Vladimira Putina.

Reuters
U knjizi je dat psihološki profil ruskog predsednika: Vladimir Putin

Knjiga "Gospodin Putin: Operativac u Kremlju" ide čak od Putinovih ranih godina u KGB-u, pa kroz njegov uspon i dolaska do Kremlja. Kako piše "Vašington post", Tramp će na taj način u svom timu imati na neki način lični dosije Vladimira Putina.

Teško je odrediti ko tačno vodi spoljnu politiku sjedinjenih država ovih dana, ili u kojoj meri Hilova može da utiče na stavove Trampove administracije na Rusiju.

Njena knjiga nudi političku perspektivu Putinovih namera i mogućnosti, kao i dosta niska očekivanja za zbližavanje, kakvo je Tramp tokom predsedničke kampanje zamišljao, piše Vašington post.

Putin, prema onome što Hil piše, vidi SAD kao zlonamernu i nesposobnu silu, koja ne zavređuje poštovanje, ali i prepreku u njegovom neumornom nastojanju da vrati i proširi moć ruske države.

Knjiga je prvi put objavljena 2013. godine, a izmenjena verzija 2015. godine. U njoj se analiziraju Putinove osobine, kako on oblikuje svoju dominaciju u zemlji i rivalstvo u inostranstvu.

Hil i koautor Kliford Gedi sa Instituta Brukings pišu šest Putinovih identiteta, koji svi zajedno čine jedan pogled na svet. Istaknut je posebno njegov identitet manipulatora.

Majstor informacije

- On je majstor manipulacije, informacija, suzbijanja informacija i stvaranja pseudo informacije - piše u knjizi.

Opisan je kao neko ko veruje samo sebi, a u jednom delu su ga nazvali etatistom, ali oni tu ne podrazumevaju ideološku viziju planske ekonomije, jer kod njega uopšte oni i ne vide ideologiju.

- Putin je obećao da će da obnovi rusku državu, zaštiti suverenitet, očuva jedinstvo i stabilnost i osigura nacionalnu bezbednost - nabrajaju Hil i Gedi u knjizi, "međutim, Putin nije objasnio kako će to da učini", napomenuli su autori.

Druga Putinova ličnost u knjizi je nazvana "Putin - istorijski čovek" i piše kako ruski predsednik koristi priču o svojim porodičnim korenima kako bi se prikazao kao pravi Rus. Njegova porodica je u Rusiji još od početka 17. veka, bili su u pokrajini Rjazanj, jugoistočno od Moskve.

Autsajder

Što se tiče "Putinove autsajder ličnosti", autori u knjizi napominju kako dosta političkih lidera sebe želi da prikažu kao autsajdere. Putiova priča je da je relativno skromnih korena, retko je bio u centru pažnje tokom svoje rane profesionalne karijere, služio je kao KGB-ovac u Drezdenu, a tokom 1990-ih u Sankt Peterburgu, kada je razvio kulturna znanja i stekao političke reference kao vodeći opštinski zvaničnik.

- Javnost voli da vidi kako opominje ljude koji im se ne sviđaju jezikom kakvim oni nemaju prilike. Autsjader je pragmatičan, nema interese u politici ili u ideologijama. U sistemu opterećenom ideologijom, samo autsajder može da vidi njegove nedostatke.

Slobodan trgovac

Putin je takođe prikazan i u identitetu slobodnog trgovca zbog svog umeća dogovaranja.

- Kapitalizam, prema Putinovom shvatanju, nije proizvodnja, upravljanje i marketing. To je pregovaranje. Ne radi se tu o kupcima i radnicima, reč je o ličnim vezama sa regulatorim. To je pronalaženje rupa u zakonu i njihovo korišćenje. Za Putina je privreda bojno polje - navode autori.

Pregovarač

"Vašington Post" dalje piše da nije skroz jasno da li Putin ima pravi utisak o SAD i kako ih vidi kroz napade NATO-a, intervenciju na Kosovu i slične poteze.

- Putin je proveo mnogo vremena u svom profesinalnom životu manipulišući činjenicama i kriveći istinu, igrajući se sa fikcijom. On, takođe, možemo da zaključimo, nije uvek u stanju da razlikuje jedne od drugih - navode autori.

Na kraju "Vašington post" navodi kako se, nakon što Hilova upozna svog novog šefa (Trampa), već pretpostavlja o kome će da bude njena sledeća knjiga.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online