Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 31.03.2017.
00:11
Vestionline A

Evo šta se događa sa ruskom supertajnom špijunskom podmornicom

BS-64 "Podmoskovlje" je u službu uvedena 1986. godine, kao Projekat 667BDRM Delfin klase (Delta IV, po NATO klasifikaciji) pod oznakom K-64. Reč je o posebnom plovilu koje je tokom skoro dve decenije bilo podvrgnuto pozamašnim modifikacijama i osposobljeno za obavljanje specijalnih misija. Sadržaj tih zadataka do danas ostaje zavijem velom tajne.

youtube.com/Military Clips
Moćan dodatak arsenalu Kremlja (Foto: Ilustracija)

Podmornica je uslikana kako napušta brodogradilište 22. oktobra prošle godine. 

"Podmoskovlje", i njen parnjak BS-136 Orenburg, podmornca Delta III klase, odgovaraju američkom tajnom projektu USS "Džimi Karter" (SSN-23) koji predstavlja modifikovano plovilo Sivulf klase od koje je duži za čitavih 30 metara. Pored toga, izmenjena verzija podmornice raspolaže brojnim bespilotnim aparatima kakvi se koriste u specijalnim operacijama. Veruje se da je "Podmoskovlje" sličnog koncepta, ali Rusi nerado otkrivaju detalje s tim u vezi, iz očiglednih razloga. 

Pročitajte još:

commons.wikimedia.org/Schekinov Alexey Victorovich

* Ruska "Ajkula" i dalje plaši američku vojsku

* Ruske podmornice sa "smrtonosnim pedigreom"

Za sada je poznato da je proces modernizacije i modifikacije opreme "Podmoskovlja" započet 1999. godine pod projetkom broj 09787 ruskog Ministarstva odbrane. Do 2002. godine, s plovila su uklonjeni lansirni raketni silosi, a na njihovo mesto postavljena je oprema s posebnom namenom kakva je ranije korišćena na "Orenburgu". I spolja podmornica izgleda drugačije od parnjaka iz svoje klase, uz vidno produžen trup. 

"Podmoskovlje" ima mogućnost lansiranja i prihvatanja bespilotnih podvodnih aparata koji se kače za gornji deo trupa na kome su ranije bili smešteni silosi. Jedna takva bespilotna podmornica je Kavesin 1R, razvijen na ruskom Institutu za pomorsku tehnologiju. Donja granica mogućeg zarona ovog aparata, opremljenog brojnim visokofrekventnim i niskofrekventnim sonarima, je preko 6000 metara.

Na "Podmoskovlju" se nalazi i AS-12 Lošarik, mini-podmornica na nuklearni pogon za koju se veruje da između ostalog ima i sposobnost prisluškivanja podvodnih telekomunikacionih kablova. 

Mini-podmornice na nukelarni pogon označene kao Projekat 1851 Platus i Projekat 1910 Kašalot takođe će se naći u opticaju. I njima se pripisuje kako naučna, tako i vojna uloga. Međutim, imajući u vidu tajnost čitavog projekta, ne možemo se nadati iscrpnijim podacima u skorijoj budućnosti. 

Biće potrebno izvesno vreme da "Podmoskovlje" završi svoje probne zadatke, ali svi postojeći pokazatelji svedoče da se radi o bitnom dodatku arsenalu Kremlja. Očekuje se da modernizovana podmornica postane deo 29. podmorničke brigade ruske Severne flote. 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online