Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 24.03.2017.
18:01
S. Janković - Vesti A

Krvavi pir "nebitnog" teroriste

Islamska država (ID) preuzela je odgovornost za teroristički napad u sredu popodne, izveden ispred britanskog parlamenta, u kojem su četiri osobe stradale. To je objavila novinska agencija Amak, koja pripada džihadistima.

Tanjug
Poprište napada: Lekari i policija zbrinjavaju ranjenike


"Izvršilac ovog napada je vojnik Islamske države i on je operaciju izveo odgovarajući na pozive na udare na državljane koalicije (koja se bori protiv ID)", stoji u vesti koju je objavio Amak.

Britanska agencija Rojters podseća da je ID, koja je poslednjih godina pod kontrolom držala delove Iraka i Sirije, ove godine izgubila najveći deo te okupirane teritorije.

Britanija se ne plaši

Britanska premijerka Tereza Mej poručila je, dan posle napada u Londonu, da se Britanija ne plaši. Mejova je poslanicima u Donjem domu parlamenta kazala da je ovaj teroristički akt "pokušao da naruši demokratiju".

Ona je izjavila da policija zna identitet napadača koji je kolima uleteo u pešake i ubio troje ispred britanskog parlamenta, i da je on - rođen u Velikoj Britaniji.

- On je sam radio i nema razloga da verujemo da su planirani i drugi napadi - rekla je ona, ne navodeći ime osumnjičenog, uz napomenu da je on već jednom ispitivan zbog veza sa ekstremistima, ali je smatran za "nebitnu figuru".

Uhapšen i osmi osumnjičeni

Britanska policija uhapsila je juče još jednu osobu zbog sumnje da je povezana sa napadom u Londonu.

Obavljene su racije na nekoliko lokacija u Londonu, ali i u Birmingemu i drugim delovima države, gde je uhapšeno sedam osoba.

Poslanik kao heroj dana

Napad u Londonu je Britaniji dao i heroja dana. Poslanik Donjeg doma Parlamenta, Tobijas Elvud pokušao je da spase policajca izbodenog ispred britanskog parlamenta. Na fotografijama se vidi kako Elvud, bivši vojnik i član Konzervativne partije, kleči pored tela policajca dok mu daje veštačko disanje i pokušava da zaustavi krvarenje.
Elvudov brat Džon ubijen je 2002. godine u bombaškom napadu na Baliju.

U napadu koji se desio na Vestminsterskom mostu i ispred britanskog parlamenta, ubijene su četiri osobe, uključujući i napadača, 29 je povređeno od kojih je sedam u kritičnom stanju.

Rumunski ministar spoljnih poslova Jonut Valču izjavio je da je žena, koja je prilikom napada u Londonu, pala sa Vestminsterskog mosta u Temzu, rumunska državljanka. U britansku prestonicu je došla kao turista.

Nju je udario džip i bacio je u reku. Juče je operisana i odstranjen joj je ugrušak krvi u mozgu.
 

Gaženje, pa nasrtaj nožem

Napadač je u svoj pohod krenuo automobilom, gazeći ljude po Vestminsterskom mostu, a zatim je peške uleteo u dvorište Parlamenta, gde je nožem izbo policajca koji je kasnije podlegao povredama. Pošto nije stao na pucanj upozorenja, policija iz obezbeđenja britanske skupštine ga je upucala sa nekoliko metaka. Napadač je ubrzo podlegao ranama.

Portret teroriste

Osumnjičeni za napad u Londonu je rođeni Britanac, Trevor Buks poznat i kao Abu Izadin, simpatizer ID i poznati "propovednik mržnje".

Mediji ga pominju kao napadača, mada zvanično to još nije potvrđeno. Na Tviteru se pojavila i navodna izjava njegovog advokata da je "Izadin još u zatvoru, pa zato nije mogao biti napadač".

Izadin je rođen u Londonu, a bio je u zatvoru zbog zločina koji su imali veze sa terorizmom.

Oslobođen je u maju 2009. godine, a ponovo je hapšen 2016. godine.

Odavno je poznat vlastima zbog povezanosti s terorizmom.
Portal Jutjub (Džoutube) je zatrpan snimcima na kojima on govori koliko je važno ubijati policiju i da su svi članovi parlamenta nevernici.

Putin pisao Terezi Mej

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je da napad u Londonu naglašava potrebu za zajedničkom borbom protiv terorizma. U pismu upućenom britanskoj premijerki Terezi Mej on ističe da se "terorističke snage ponašaju na podmukao i ciničan način". Poruku podrške Britaniji poslala je i nemačka kancelarka Angela Merkel, a i turski predsednik Erdogan osudio je napad u britanskoj prestonici. "Solidarišemo se sa Britanijom, našim prijateljem i saveznikom, protiv terorizma - najveće pretnje svetskom miru i bezbednosti", srž je poruke iz Ankare.

On je već bio u zatvoru zbog prikupljanja novca i podsticanja na teroristička dela, član je mnogih zabranjenih grupa povezanih s terorizmom.

Bruks je postao Izadin kad je prešao na islam pre nego što je napunio 18 godina, pošto je navodno upoznao druge islamističke vođe.

Jednom prilikom je, kažu, izjavio da se nada kako će jednog dana umreti kao bombaš-samoubica.

Široj javnosti se "predstavio" kad je prekinuo jedan javni govor tadašnjeg ministra unutrašnjih poslova Džona Rida, izvikujući da je on neprijatelj islama.

Trenutno su mu blokirani svi nalozi na društvenim mrežama, ali pre blokade je objavljivao poruke mržnje i podsticanja terorizma, a kao svoju adresu je naveo - Kuću rata.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online