Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 18.03.2017.
20:03
Vestionline A

Ovo je 20 najmoćnijih zemalja sveta: Ko je prvi, Rusi ili Ameri?

SAD su i ove godine zadržale poziciju najmoćnije zemlje sveta, uprkos tome što novoizabrani američki predsednik Donald Tramp ne uživa podjednako poštovanje kao njegov prethodnik Barak Obama, piše "Indipendent".

1920x1080hdwallpapers.com
 

Sudeći prema studiji "Najbolje zemlje" koju je sproveo "US News and World Report", najmoćnija zemlja sveta su SAD. Rangiranje 80 zemalja sveta vršeno je na osnovu velikog broja faktora, poput kulturne istorije, ekonomskog i političkog uticaja, vojne snage, kvaliteta života itd. 

U anketi, koja je za cilj imala otkrivanje toga kako svet vidi određene nacije na globalnom nivou, učestvovalo je više od 21.000 biznismena, članova društvene elite i običnih građana. 

Rezultati ankete izgledaju ovako: 

20. Pakistan 
19. Švedska 
18. Italija 
17. Australija 
16. Indija 
15. Švajcarska 
14. Iran 
13. Turska 
12. Kanada 
11. Južna Koreja 

10. Ujedinjeni Arapski Emirati 
UAE su najveći uvoznik oružja na svetu, a posle Saudijske Arabije najviše ulažu u vojnu odbranu. 
9. Saudijska Arabija 
Zalihe nafte ove zemlje učinile su je jednom od najbogatijih i najmoćnijih zemalja na Bliskom Istoku. 
8. Izrael 
Uprkos sukobu sa Palestinom, ova zemlja ima izuzetno jaku ekonomiju, izuzetno školstvo i visok dohodak po glavi stanovnika. 
7. Japan 
Jedna je od tehnološki najnaprednijih nacija i treća svetska ekonomska sila uprkos razornom cunamiju koji je 2011. godine uništio dobar deo njene infrastrukture. 
6. Francuska 
Sa BDP-om od 42.384 dolara, Francuska je jedna od najjačih ekonomskih sila u Evropi. Njen dalji uticaj na svet proteže se kroz njenu nauku, politiku, kulturu i možda ljubav iznad svega, piše US News. 

5. Nemačka 
Jedna od najvećih ekonomskih sila Evrope sa najmnogoljudnijom nacijom na Starom kontitentu postala je izuzetno politički uticajna od ujedinjenja 1990. godine. 

4. Velika Britanija 
Reč je o visoko razvijenoj naciji sa velikim međunarodnim ekonomskim, političkim, naučnim i kulturnim uticajem, piše US News. Iako se ne zna kako će izazak iz Evropske Unije uticati na njenu budućnost, čini se da je u do sada ova zemlja uspela da prevaziđe sve izazove. 

3. Kina 
Dom je 1.4 milijardi ljudi i jedna od najvećih vojnih sila, a stručnjaci predviđaju da će do 2025. postati vodeća svetska ekonomska sila. 

2. Rusija 
Kada je reč o prirodnim dobrima, Rusija je jedna od najbogatijih zemalja na svetu. Trenutno na unapređenje vojske troši 5.4 odsto BDP budžeta, što je znatno više u odnosu na zemlje NATO-a i SAD (3.3 odsto). 

1. SAD 
Skoro 75 odsto ispitanika izjavilo je da je izgubilo poštovanje prema SAD nakon dolaska Donalda Trampa na vlast. Ipak, njen ekonomski, politički, kulurni i umetnički uticaj i danas oblikuje svet, a budžet za vojnu odbranu od 600 milijardi dolara i činjenica da je u pitanju vodeća svetska ekonomska sila zaslužni su za to što se SAD nalaze na vrhu ove liste.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online