Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Utorak 28.02.2017.
12:56
sputniknews.com, Vestionline A

SAD spremaju nuklearni napad na Evropu

Na vojnim vežbama održanim u februaru, Pentagon je izradio scenario prerastanja lokalnih sukoba na evropskom tlu u globalni rat. Uslovni protivnik je neimenovana nuklearna sila protiv koje SAD koristi svoje strateške snage. U realnosti ovi uslovi odgovaraju samo jednoj zemlji, piše "Sputnjik".

commons.wikimedia.org
Lansiranje balističke rakete "trajdent" sa podmornice (Foto: Arhiva)

Nuklearni napad, a preventivni!?

Vežbe koje je strateška komanda SAD sprovodila od 7. do 17. februara postale su najobimnije u poslednjih nekoliko godina. Pentagon je imao za cilj da razradi akcije svojih snaga i njihovu interakciju sa saveznicima u slučaju sukoba sa nuklearnom silom na evropskom ratištu.

List "Izvestija" navodi da su u isto vreme održane druge vojne vežbe pod nazivom "Surovi izazov 17". U njima su se, prema planu, Evropljani branili od spoljne agresije pomoću konvencionalnog oružja.

Istovremeno je američka vojska, zajedno sa kolegama iz Australije, Kanade, Danske i Velike Britanije upotrebljavala različite šeme mogućeg razvoja događaja: i primenu kontranuklearnog napada i razoružavanje agresora preventivnim nuklearnim napadom.

Kažu Evropa, a misle na Rusiju

Suština se nije menjala: sukob u Evropi prerastao je u globalni rat nuklearnih sila. I mada Pentagon ovog puta nije nagoveštavao koja država predstavlja uslovnog neprijatelja, jasno je da planu na evropskom bojnom polju odgovara samo jedna zemlja - Rusija.

Komanda američkih strateških snaga nije se zaustavila na kompjuterskim simulacijama i razmeni ideja. Da bi bilo jasnije, tokom vežbi su ispaljene četiri interkontinentalne balističke rakete "trajdent 2" sa podmornica na Tihom okeanu i jedna kopnena raketa iz baze Vandenberg u Kaliforniji.

Štaviše, istovremeno sa raketnim snagama trenirala je komanda za kosmičke operacije, koja je takođe deo strateške strukture. Oni su vežbali odbranu od napada na američke svemirske sisteme i savezničke sisteme.

Pritisak Vojske na Trampa?

Bivši načelnik štaba strateških raketnih snaga Viktor Esin ne isključuje mogućnost da na taj način američka vojska pokušava da izvrši pritisak na novu administraciju na čelu sa Donaldom Trampom u cilju povećanja budžeta za odbranu.

Ipak, lansiranje pet balističkih raketa predstavlja veliku vojnu vežbu, a scenario koji je upotrebio Pentagon ukazuje na to da se SAD ozbiljno pripremaju za hipotetički vojni sukob u Evropi sa korišćenjem nuklearnog oružja.  Pritom, varijanta u kojoj SAD sebi dozvoljavaju ne samo odbrambeni udar već i preventivni, trebalo bi, u najmanju ruku, da posluži kao upozorenje onima koji nisu na listi najbližih prijatelja Vašingtona.

POVEZANE VESTI

Sreda 01.03.2017. 21:52
Koliko su smešne ove vežbe.Amerikanci naprave vežbu gde oni izvrše nuklearni udar i tu vežba prestaje.To što bi Rusija izvršila razorni uzvratni udar još dok bi američke rakete bile u fazi leta,nema veze.Te američke pametnjakoviće trebalo bi radi boljeg "dočaravanja atmosfere" strpati u neki bunker pod zemljom gde bi proveli par godina,udišući sve vreme vazduh "obogaćen" nuklearnim izotopima koji nastaju nakon atomskih eksplozija.
Sreda 01.03.2017. 21:52
Meta mogu biti i neposlušni saveznici?Zar ne ?S obzirom da politički inženjering ne daje rezultate kakve je davao u prošlosti prišlo se čuvenoj metodi vojnih vježbi.
Sreda 01.03.2017. 21:53
Batina ima dva kraja..... !!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online