Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 12.02.2017.
21:32
blic.rs, Vestionline A

"Kćeri Sunca": Noćna mora za zločince

Hatun Hider je postala poznata zahvaljujući pesmi o ženi koja je, prerušena u muškarca, otišla u rat da nađe svog dragog. Još onda, mnogo pre nego što je nastala Islamska država i gotovo deset godina pre njihovog ubilačkog pohoda u njenom zavičaju, pomišljala je da bi jednog dana i sama mogla da ode u rat.

twitter.com/VeronicaDrake
"Kćeri Sunca" su ozbiljna pretnja islamskoj državi

Hatun, koja na obrazima ima male tetovaže karakteristične za rodni kraj, pripada jazidskoj manjini u Iraku.

- Ceo život smo proveli u ratu, bez razloga - kaže ona posle jutarnje vežbe sa svojim borcima, u baraci severno od planine Sindžar, gde sada živi.

Možda nije slučajnost što je pesma koja je otvorila put njenoj slavi i najavila njenu budućnost, bila priča o ženi koja je otišla u rat.

Junakinja pesme Adule, prerušena u muškarca, regrutovana je u vojsku i osnovala jedinicu žena boraca maskiranih u muškarce kako se ne bi odvajala od voljenog čoveka koji je otišao u rat.

U leto 2014. borci Islamske države napali su njen zavičaj i njen porodični dom.

Posle nekoliko meseci obukla je uniformu, podstaknuta snažnom željom za osvetom.

Hatun Hider je potpuno posvećena vojničkoj dužnosti

Zaklela se da više neće nastupati sve dok njen narod ne bude oslobođen, čak i ako to bude značilo da više nikad neće zapevati.

- Posle onoga što se desilo jazidskim ženama i devojčicama, odlučila sam da prestanem da pevam sve dok ih ne osvetim.

Kada je ISIS došao, zajedno sa stotinama hiljada drugih Jazida, morala je da beži u planine da bi spasla glavu.

Kada su Jazidi konačno evakuisani iz kraja, Hatun je odlučila da se vrati i da se bori.

Njen otac, koji ju je prodržao njenu pevačku karijeru, podržao je i njenu neobičnu odluku da se prihvati oružja, pa je počela da lobira kod kurdskih pešmergi za oružje i zatražila blagoslov od glavnog jazidskog verskog poglavara, koji je i dobila.

Jedinica "Kćeri Sunca"

Jedinica trenutno broji 200 žena, među njima su i one kojima je Islamska država trgovala na pijacama robova, ali i one koje je sudbina sestara, prijateljica i rođaka postakla da se priključe.

- Svetimo im se svaki dan. Za Islamsku državu je velika sramota što se žene bore protiv njih, jer veruju da neće otići u raj ako ih ubije žena. Nisu oni toliko hrabri. Isperu im mozak, a zatim ih pošalju u rat - kaže Hatun.

Do sada nije izgubila nijednu ženu u borbama protiv Islamske države, zbog čega su kritičari skloni da jedinicu opisuju kao delo propagande, a ne pravu jedinicu.

Hatun, međutim, odbacuje takve tvrdnje i opisuje kako je prošle jeseni u borbi za oslobođene Sindžara pucala iz puškomitraljeza, pod vatrom Isisovih minobacača i bombaša samoubica na motocilima.

- Bila sam na frontu, nisam htela da se bore bez mene. Pucanje na ISIS je bilo veoma ohrabrujuće.

Bitka je dobijena, ali je grad napuštena ruševina, a borci ID su samo par kilometara dalje.

Rat je ovde zapravo zaustavljen, kako bi snage mogle da se koncentrišu na bitku za Mosul, nekoliko desetina kilometara dalje, ali Hatun smatra da bi i "Kćeri Sunca" trebalo da učestvuju u njoj.

- Razočarane smo i stalno ih pitamo zato što se ne premeštamo na taj front - kaže ona.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online