Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
9
Subota 04.02.2017.
10:57
Vestionline A

Šta se krije iza nove eskalacije sukoba u Ukrajini?

Najmanje devet osoba je poginulo u petak u sukobima na istoku Ukrajine, šestog dana borba za kontrolu grada Avdejevke, a SAD su osudile "agresivne akcije Moskve".

Twitter/MorozPavlik
Donbas: Ne prestaju međusobna optuživanja zaraćenih strana

Ukrajinska vojska i proruski pobunjenici već se nekoliko dana gađaju iz minobacača i topova u tom industrijskom gradu u rukama Kijeva, na poprištu sukoba na istoku zemlje, desetak kilometara severno od pobunjeničkog uporišta Donjecka.

Ove nedelje su u istočnoj Ukrajini poginula su 33 čoveka, uključujući civile, a više desetina je ranjeno u borbama vladinih snaga i proruskih boraca. Ovonedeljni sukobi su najteži u toj oblasti još od 2015. godine. Broj žrtava u borbama u toj oblasti koje su počele u aprilu 2014. sada je ukupno prešao 9.800, po podacima UN.

U nastojanju da pronađu uzrok ovoj novoj eskalaciji sukoba, u časopisu "Ekonomist" su podsetili da su nove granate pale samo dan posle navodno prijatnog telefonskog razgovora Trampa i ruskog predsednika Vladimira Putina.

Kao jedan od razloga sukoba oni navode različitu interpretaciju sporazuma Minsk II kod dve sukobljene strane - Ukrajinci i njihovi zapadni saveznici smatraju da je njima potvrđeno pravo da preuzmu kontrolu nad istokom države, dok proruski separatisti i Rusija smatraju da se zapravo daje pravo na autonomiju regiji Donbas.

Mnogi pratioci političke situacije u Rusiji smatraju da je Putin potencijalno raspalio sukob samo da bi testirao Trampa i video hoće li okrenuti glavu na ruske akcije u Ukrajini, koje su glavni razlog sukoba između dve svetske velesile.

U prošlosti su Bela kuća i Stejt department žustro osuđivali Rusiju za agresiju, dok im je ovaj put za to bilo potrebno dva dana, a ni reakcija nije bilo toliko snažna kao za vreme Obamine administracije, prenosi "Jutarnji list".

POVEZANE VESTI

Sreda 08.02.2017. 23:00
Rat se vratio svom žestinom prije četiri dana u istočni ukrajinski grad Avdijivka. U jednom danu, 1. februara, na grad u kojem živi oko 22 hiljade stanovnika su ispaljene salve raketa. Katja Volkova, majka i baka, ub-ijena je na putu od svoje kuće do pijace. Gotovo tri godine od izbijanja rata u istočnoj Ukrajini, ponovno su oživjele borbe između vladinih snaga i proruskih separatista uzduž 450 kilometara duge borbene linije.
Sreda 08.02.2017. 23:01
Avdijivka je najteže pogođen. Od 28. januara gotovo danonoćno grad je izložen neprekidnom granatiranju. Industrijski grad je pretvoren u mjesto razbijenog stakla i tuge, u kojem oklopna vozila blokiraju promet, a vojnici su na ulicama brojniji od samih mještana.
Sreda 08.02.2017. 23:01
Intenzitet rata i krvoproliće podsjećaju na bitku od prije dvije godine – onu za Delbacov. Ta bitka za strateški važno željezničko čvorište 70 kilometara sjeveroistočno od Avdijivke, završila je smrću stotina ukrajinskih vojnika nakon što bili okruženi ruskim snagama i proruskim separatistima.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online