Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 16.01.2017.
09:12
blic.rs, Vestionline A

Kina: Tramp je smešan, igra se sa vatrom

Novoizabrani predsednik SAD Donald Tramp govori kao "ruki" (novajlija, početnik), pišu u ponedeljak kineski državni mediji ocenjujući da je "dostojan prezira" način na koji on upotrebljava američku poziciju o Tajvanu kao monetu za potkusurivanje.

Reuters
Donald Tramp je razbesneo Kinu, pa sa političkim usponom koji dostiže, raste i gnev zemalja kojima se zamera

Kritikujući Trampovu strategiju, tabloid "Global Tajms" poručuje da će Peking imati jak odgovor na bilo kakvo razmatranje politike "jedne Kine".

- U prošlosti, Tramp je umeo da nas razbesni, ali sada ga smatramo smešnim. Uz nagli uspon u političkom životu, on je bio neverovatno samouveren u svom prividnom znanju posla, iako govori kao ruki - navodi taj list.

I Peking će da skine rukavice

Kineski list na engleskom jeziku "Čajna dejli" optužuje Trampa da se "igra vatrom", prenosi AP.

- Ukoliko je Tramp odlučan da odigra taj potez pri stupanju na dužnost, neizbežno će uslediti period žestokih, štetnih interakcija jer Peking neće imati izbora nego da skine rukavice - navodi taj list.

Ministarstvo spoljnih poslova Kine saopštilo je u nedelju da se o politici "jedne Kine" ne može pregovarati, ponovo odbacivši nagoveštaj Trampa da bi američku politiku u pogledu Tajvana mogao da iskoristi kao "monetu za potkusurivanje" izmedju dve strane.

- Vlada Narodne Republike Kine je jedina legitimna vlada koja predstavlja Kinu. To je činjenica koju je priznala međunarodna zajednica i koju niko ne može da promeni - rekao je portparol kineskog Ministarstva Lu Kang.

Tramp je u petak za "Volstrit žurnal" rekao da je "sve podložno pregovorima, uključujući politiku jedne Kine", podseća američka agencija, ocenjujući da je taj intervju najnoviji znak da će Tramp uzdrmati američko-kineske odnose, posebno kad je reč o Tajvanu, koji Kina smatra ključnim nacionalnim interesom.

Halo, Tajvan

Kina je već gnevna zbog telefonskog razgovora koji je Tramp prošlog meseca imao sa predsednicom Tajvana Cai Ing Ven, što je bilo prvi put da je jedan američki predsednik, odnosno novoizabrani predsednik, javno razgovarao sa liderom Tajvana u poslednjih skoro 40 godina.

Nakon što je više puta napao Kinu tokom predizborne kampanje, Tramp je nastavio da kritikuje Peking putem Tvitera zbog vojnog jačanja u spornim oblastima Južnog kineskog mora, podseća američka agencija.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 19.01.2017. 19:28
ovi amerski fa šisti ne odustaju da glume nekakvog boga. Uskoro ni u YC WC nema ići bez upustva od amera
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online