Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 04.01.2017.
18:01
Lj. I. - E. V. - Vesti A

Ubica stigao iz Kirgistana

Napadač koji je tokom dočeka Nove godine u noćnom klubu Reina u Istanbulu ubio 39 i ranio 69 ljudi identifikovan je kao Jahe Mašrapov, rođen 2. avgusta 1988. godine u Kirgistanu. Svetski mediji objavili su sliku prve strane njegovog kirgistanskog pasoša na kojoj se vidi fotografija Mašrapova u odelu i sa kravatom.

Reuters
Suze za preispitivanje: Turska postala zemlja terora

Italijanski "Korijere dela sera" navodi da se ne isključuje mogućnost da je Mašrapov prošao vojnu obuku islamista u Siriji, iako se njegovo ime nije nalazilo na spiskovima stranih boraca Islamske države, kao i da postoji bojazan da sada sprema bekstvo.

Supruga muškarca osumnjičenog za napad u Istanbulu kaže da nije znala da je on simpatizer Islamske države i da je za pucnjavu čula na televiziji. Britanski Mejl onlajn piše da je Mašrapov sa ženom i decom stigao 20. novembra iz Kirgistana u Istanbul, a da su zatim, preko Ankare, došli u grad Konja. Tamo su iznajmili stan koji su plaćali oko 300 evra mesečno, a supruga je kazala da joj je muž rekao da u Konju putuju u potrazi za poslom. Iz Konje u Istanbul Jahe Mašrapov je, kako dalje javljaju mediji, doputovao 29. decembra. Bezbednosne službe Kirgistana su saopštile da su u kontaktu sa turskim vlastima i da proveravaju navode da je državljanin te zemlje učestvovao u napadu u noćnom klubu u Istanbulu. Istražitelji ocenjuju da je moguće da je on povezan s ćelijom koja je počinila trostruki samoubilački napad na aerodromu u Istanbulu u junu kada je poginulo 47 ljudi.

Numan Kurtulmus, zamenik turskog premijera, istakao je da se nedeljni napad u Istanbulu razlikuje od ostalih napada u Turskoj i ustvrdio da mu je svrha da unese podele u turskom društvu. On je dodao da je posve jasno da je upad turske vojske u Siriju u avgustu razbesneo terorističke grupe i one koji iza njih stoje, ali je naglasio da će se vojna akcija nastaviti sve dok se ne ukloni svaka pretnja Turskoj.

Pozicija Turske oko rata u Siriji je šizofrena. Turska je povukla tigra islamizma za rep, a sad se zver okrenula protiv nje.

Predsednik Erdogan je vrlo dobro znao da je centar svetskih džihadista za pripremu odlaska u Siriju grad Gazijantep na granici sa Sirijom. I ne samo da nije ništa učinio da ih zaustavi, već je i aktivno pomagao ili dopustio drugima da pomažu u rušenju režima sirijskog predsednika Bašara Asada. A onda je Ankara okrenula priču i počela da se distancira od islamista, pošto je Rusija ušla u sukob na strani Asada. Islamisti su to videli kao izdaju Erdogana i krenula je serija terorističkih napada. Kad se tome doda i obračun Erdogana s Kurdima u Turskoj i Siriji, jasno je da su Turci sami sebi zabiberili.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 05.01.2017. 00:44
Ovo prelazi u naviku tj. tradiciju : "uzajamno i obostrano Putin i Erdogan urucuju saucesce jedno drugom" na nivou nedelje . Na dobrom su puti da "Ritual" zazivi !!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online