Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 23.12.2016.
12:30
Vestionline A

"Rusija ne precenjuje Trampa i nije 100 odsto optimista sa njim"

Predsednik spoljnopolitičkog odbora Saveta Ruske Federacije Konstantin Kosačov smatra da je prerano da se daju prognoze o odnosu novog predsednika SAD Donalda Trampa prema Rusiji.

www.mc.rs
Rusi Amerima i dalje ne veruju: Konstantin Kosačov

- Imali smo već jednom "reset", sa Barakom Obamom, i znamo kako se to tada završilo. Da je pobedila Hilari Klinton sve bi bilo predvidivo, imali bismo bilateralne tenzije i zaoštravanje globalnih konflikata - uveren je on.

Kosačov, u intervjuu bečkom dnevniku "Prese", kaže da je Tramp "jednačina sa puno nepoznatih", ali ukazuje da se njegovim izborom otvara mogućnost koja ne bi postojala drugačijim ishodom.

- Međutim, mi ne precenjujemo Trampa i nismo ni 100 odsto optimisti - kaže on.

Što se novog šefa američke diplomatije tiče, Kosačov je uveren da će Reks Tilerson, koji je dobio ruski orden prijateljstva, zajedno sa Trampom u prvoj liniji delovati proamerički, da neće biti laki partneri za pregovore.

- Sviđa mi se na Trampu i Tilersonu što žele rešenja koja su prihvatljiva i za drugu stranu. Tako se sklapaju poslovi u svetu. Ako primenite taj pristup u spoljnoj politici onda imamo situaciju pobednika na obe strane - rekao je Kosačov.

On je odbacio tvrdnje da je Rusija hakovala demokrate za vreme predizborne kampanje.

- To je skroz smešno. Nismo videli niti jedan dokaz. Pretpostavka da neko nije kriv važi za sve, sem za Rusiju - kazao je Kosačov.

Ne mešati Krim sa jugoistočnom Ukrajinom

Upitan kako bi mogao da izgleda dogovor za Ukrajinu i Krim on je poručio da je poglavlje Krima zaključeno, i da je on integralni deo Rusije, što je odluka građana Krima.

Kosačov je uveren da će aneksija Krima biti, pre ili kasnije, priznata, dodajući da bi bila velika greška da se pomešaju Krim i jugoistična Ukrajina.

- To bi nas sao držalo u klopci u kojoj ne možemo naći rešenje. Jugoistočna Ukrajina je otvorena tema. Želimo da podržimo Ukrajinu da ponovo stekne svoj teritorijalni integritet. Ne želimo da taj konflikt traje večno - naglasio je on.

Kosačov je ukazao da Rusija ne komanduje nad građanima u jugoistočnoj Ukrajini, da je u okviru svojih mogućnosti pokušala da uveri te ljude da više ne govore o otcepljenju od Ukrajine, ne preduzimaju nepovratne pravne korake i poštuju liniju razgraničenja.

- Zauzvrat je Kijev trebalo da ispuni svoje tačke iz sporazuma iz Minska   promena Ustava, decentralizacija, izborni zakon za Donjeck i Lugansk, kao i amnestija. To se nije dogodilo i zbog toga se sada nalazimo svi u klopci   Rusija, EU i Austrija - kazao je on.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online