Subota 11. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 22.12.2016.
07:51
Vestionline A

Matematika terora: Napad u Berlinu uspešniji od onog u Njujorku

Kada se uporedi ono što je uloženo s rezultatom, napad na Božićni sajam u Berlinu uspešniji je i od terorističkog napada 11. septembra u Njujorku.

Reuters
U Berlinu i Nici delovali teroristi amateri

U napadu 11. septembra ubijeno je mnogo više ljudi, njih 2.700, odnosno 142 po napadaču - učestvovalo je 19 terorista na čelu s Mohamedom Atom.

U napadu kamionom u Nici u julu ove godine ubijeno je 86 osoba, u Berlinu se broj mrtvih dosada popeo na 12, uz 48 povređenih.

Međutim, kad se uračunaju uloženo vreme i novac, napad u Berlinu mnogo je uspešniji od udara na njujorške “blizance”, izračunao je nemački list Bild u tekstu “Matematika terora”, prenosi zagrebački “Jutarnji”.

Kako se navodi, da bi oteli avione i srušili ih na nebodere koji su bili simbol Menhetna, teroristima je bilo potrebno nekoliko meseci i gomila novca.

“Prva prepreka bio im je ulazak u SAD, potom ubaciti se u letačke škole... Veoma skupo, ako u to samo uračunate smeštaj i hranu za 19 terorista sve to vreme. Al Kaida je morala da uložiti mnogo novca u pripremu i izvršenje napada koji je promenio svet”, piše “Bild”.

Za razliku od toga, napad na Božićni sajam u ponedeljak uveče u Berlinu sličan je onome u Nici - umesto profesionalaca i ovde imamo “teroristu-amatera” za volanom kamiona, bez eksploziva, bez spektakularne eksplozije, bez ludog specijalca koji će s “kalašnjikovom u ruci haračiti gradom sejući smrt”.

Terorizam promenio svet

Napadi u Berlinu i Nici pokazuju kako se od septembra 2001. promenio svet, a s njim i globalni terorizam, piše Bild.

Dok je 2001. teroristima i dalje bilo potrebno nekoliko meseci pripreme za složenu organizaciju komplikovanog i skupog napada ne bi li dobili pažnju svetske javnosti, danas taj isti cilj ostvaruju s minimalnim naporom.

Napad 11. septembra ušao je u istoriju kao prvi veliki teroristički napad u direktnom televizijskom prenosu zbog atraktivne mete. Danas se do svetskih medija može i bez toga, sve što vam je potrebno jeste jedan mobilni spojen na internet.

Osim toga, teroristima je danas mnogo atraktivniji model solo-napadača. U vreme opšteg nadzora interneta mnogo je teže organizovati terorističku grupu i očuvati tajnost komunikacija. Angažman solo-napadača smanjuje na minimum rizik od otkrivanja.

Takođe, što je - što je teroristima verovatno i najvažnije - to je idealan model za oponašanje.

U 15 godina svet se veoma promenio, tako da teroristi s mnogo manje sredstava mogu da postignu željeni cilj. Zato današnji teroristički napadi nisu više ni blizu spektakularni kao onaj 11. septembra. Islamisti više ne moraju da investiraju veliki novac u napad o kojem će govoriti ceo svet. Dosta je da se pojavi osamljeni, neprilagođeni klinac s oružjem koje pronađe usput, na putu.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online