Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Petak 16.12.2016.
00:45
B. Božin - Vesti A

Dolari od nafte, za juriš islama

Više verskih organizacija iz Saudijske Arabije, Kuvajta i Katara sumnjiče se da, uz saglasnost svojih vladara, podržavaju nemačku i evropsku vehabijsku scenu. Cilj ovih rastućih misionarskih aktivnosti (preko izgradnje džamija, verskih škola i slanja propovednika) jeste širenje fundamentalističke varijante islama, izveštavaju nemačka štampa i TV, na osnovu informacija dobijenih od Savezne službe za zaštitu Ustava (BfV) koja je po nalogu vlade istraživala ovaj "eksport religija".

Reuters
Lažni osmesi: Minsitarka odbrane Ursula fon der Lajen sa saudijskim ekspertom za bezbednost Fejsalom

U Berlinu vlada zabrinutost da će se širenje tog nazadnog, netolerantnog islama od strane vehabija sve više pojačavati. Oni trenutno broje skoro 10.000 članova, a strahuje se da bi naročito mogli da radikalizuju - izbeglice.

Crna lista za propovednike

Za Saudijsku Arabiju je "misionarenje širom sveta i dalje državni rezon i deo spoljne politike". Otuda se mora računati s tim da te organizacije pokušavaju da i dalje šire svoje aktivnosti u Evropi i Nemačkoj. U Evropi je sada najavljeno da će se napraviti lista poznatih funkcionera i propovednika kojima će da bude zabranjen ulazak u šengenski prostor.

Obe nemačke tajne službe, BfV i BND, u svojoj proceni navode da su te misionarske aktivnosti zapravo "dugoročna strategija širenja uticaja". U međuvremenu postoje brojni dokazi da organizacije kao Povratak islamskog društvenog nasleđa (RIHS) iz Kuvajta, Šeik ejd čeriti fondejšn iz Katara, ili Muslimanska svetska liga iz Saudijske Arabije finansiraju evropske i nemačke vehabijske džamije i njihove školske institucije.

RIHS je pokušao da preko jedne firme za nekretnine u Felbah-Efingenu (u pokrajini Baden-Virtemberg) napravi vehabijski centar. Posle policijske intervencije je preuređenje prostora površine od 3.300 kvadrata obustavljeno. Prema saznanjima BfV-a , planirana investicija vredna milione evra je deo "strateškog plana misionizacije juga Nemačke". Ova kuvajtska organizacija je 2008. godine zbog podrške terorističkim udruženjima zabranjena u Americi.

Oficijelno su ove organizacije protiv svake forme nasilja i terorizma, ali na pitanja pomenutih nemačkih medija o njihovim ciljevima i aktivnostima nisu dali odgovore. U praksi se na primeru RIHS-a ne vidi "konsekventna razlika između misionarskog i džihadističkog vehabijskog delovanja", navodi se u papiru Savezne službe za zaštitu ustava, mada nema konkretnih dokaza da ona ciljano pomaže "nasilne vehabijske strukture i mreže".

Saudijci nastavljaju po starom

Nemačka vlada je ponovo opomenula, pre svega Saudijsku Arabiju, da okonča podršku radikalnim islamistima u Nemačkoj. Vlada u Rijadu se na to pozvala na nezavisnost religioznih pokreta, ali tajne službe tvrde da su oni "usko povezani sa državnim strukturama u zemljama iz kojih dolaze".

POVEZANE VESTI

Petak 16.12.2016. 00:58
Kada ogranicene i poduzetne svabe postanu muslimani ta ce se zemlja moci "podiciti" sa naj vecim brojem minareta u muslimanskom svijetu. Boim se samo da ce im tad obavezni arapski malo praviti probleme.???
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online