Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 13.12.2016.
10:36
Male Vesti A

Lazar Mutap: Sivi soko sa Vujan planine

Lazar Mutap Čačanin rođen je u selu Prislonica, na pola puta između Čačka i Gornjeg Milanovca, u blizini manastira Vujan. Nadimak Mutap dobio je po zanatu koji je radio. Kozopred (kako se zvao u zlatiborskom i ariljskom kraju) je mutavdžija, čovek koji striže koze i od toga tka prostirke i vreće.

Vesti
 

Različiti izvori, Lazarevo prezime navode drugačije. U Karađorđevom "Delovodnom protokolu" 13 puta je napisan kao Lazar Mutav, a dva puta kao Mutap. U Cvetkama kod Kraljeva, u crkvi brvnari koja je 1812. godine obnovljena, na prestonim ikonama piše da su dar vojvode Lazara Mutafa. Isto tako ga naziva i Prota Mateja Nenadović. Konačno, u dokumentu koji su 1806. sastavili Srbi u Ostružnici i poslali sultanu, među 11 potpisnika je i Lazar Mutavović Knez Dragačevski. Tako mu je ime napisano i na spomeniku sinu Vuku.

Kada je buknuo Prvi srpski ustanak, Lazar Mutap je među prvima stao u četu starešina Rudničke nahije. Ubrzo je postao buljubaša, odnosno oficir, kod vojvode Milana Obrenovića. U bići na Karanovcu 1805. godine je izašao na glas, a odlikovao se u bojevima na Sjenici, Prijepolju, Drini, Mišaru, Loznici i Deligradu.

U prvoj ustaničkoj godini njemu pripadaju najveće zasluge za osvajanje Čačka. Učestvovao je 1809. godine u Karađorđevoj ofanzivi na Sandžak, i ponovo na Drini kod Loznice. Karađorđe je za lozničku bitku rekao da je trajala neprekidnih osam sati, da su se puna dva sata srpska i turska vojska sudarale sabljama i da do tada takve bitke nije bilo.

Most

Mutap je na reci Bresnici napravio drvenu ćupriju koja i danas nosi njegovo ime.

U borbama na Drini, Laza Mutap je ranjen u ruku. Legenda kaže da je tako Sveti Nikola postao njegova slava (koju i danas slave Mutapovi potomci). Naime, ranjeni Mutap se molio tom svecu i na kraju uspeo da pobedi Turke u borbi.

Godinu dana kasnije Karađorđe ga je proglasio za vojvodu. U poslednjoj godini Prvog srpskog ustanka (1813.), Mutapova vojska je katastrofalno poražena na Deligradu i Moravi.

Za razliku od mnogih srpkih ustaničkih starešina, Lazar je posle sloma ustanka ostao u Srbiji. Bio je iskreni saradnik Miloša Obrenovića i u najužem krugu za organizaciju i dizanje Drugog srpskog ustanka.

Kada je Obrenović u Takovu podigao ustanak protiv zuluma, Mutap je prvi sa svojom vojskom udario na Čačak. Turci su u toj borbi pretrpeli težak poraz, ali je i sam Knez Dragačevski nastradao. U trenutku kada su Mutapove snage nadjačale ušančene Turke oko čačanske džamije, dogodilo se da se grupa osmanlija povlačila iz Konjevića i ušla u Čačak, pravo Mutapu iza leđa. Tako se Lazar sa svojom vojskom našao između dve vatre.

Mutap je teško ranjen. Odatle je otišao u svoje selo Prislonicu i malo nakon toga podlegao povredama. Sahranjen je prvobitno u Gornjoj Trepči, a kasnije su mu kosti prenete u manastir Vujan. U tom manastiru se i danas čuva barjak kojim je svoje ljude vodio u boj. Na njemu su s jedne strane vojnička znamenja i svinjska glava sa strelom u čelu i jednim natpisom, a sa druge strane dvoglavi crni orao.

Lazar Mutap nije bio ljubimac istoričara. Opisuju ga da je bio "crnomanjast, crven u obrazu, krvavih očiju, srednja stasa, okruglast, dobar binjedžija". Pišu da je nosio crvenu čitu, odnosno popovsku kapu. Da je bio "zdravo glasovit i dosta srećan ratnik", naprsite naravi i da ga zato vojnici nisu voleli. Ali pišu, da je kao vojvoda držao, odnosno upravljao Čačkom i sa još 23 mesta u okolini.

Ko je bio Lazar Mutap?

Odgovorili učenici dopunske škole pri crkvi Svetog Save u Parizu, učiteljice ljubice Burgić

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online