Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 30.11.2016.
19:26
N. Jokić - Vesti A

Katolicizam i stezanje kaiša

Većina francuskih analitičara pogrešno je prognozirala ishod unutarstranačkih izbora republikanaca, jer nisu uzeli obzir da će se oko tri miliona katolika koji svake nedelje idu na misu politički mobilisati i posle službe u crkvi otići da glasaju za Fijona. Za njega je u drugom krugu glasalo oko tri miliona, od ukupno 4 i po miliona građana.

Reuters
Fransoa Fijon

Polovinu su činili penzioneri iz bogatijeg sloja, nostalgični za nekadašnjom, tradicionalnom Francuskom. Brojevi govore da nema mesta za euforiju jer će Fijon na predsedničkim izborima morati da se suoči sa 45 miliona birača, što je deset puta više nego prošle nedelje.

Ko je Fijon? Kada je Nikola Sarkozi bio predsednik, on je bio njegov premijer koji je ćutke trpeo brojne ispade, pa i ponižavanja kapricioznog predsednika, zbog čega i dobio uvredljivi nadimak "Gospodin Niko".

Glavni rival Nacionalni front

Za sada glavni rival Fijonu je krajnje desni Nacionalni front na čelu sa Marin le Pen, koji je već počeo da kopira delove iz socijalnog programa krajnje levice ne bi li preuzeo glasače iz siromašnijih slojeva, osetljive na temu nacionalnog suvereniteta i patriotizma.

Izbacio Sarkozija i Žipea

Pre dve nedelje, u drugom krugu izbora u stranci, ubedljivo je eliminisao i Sarkozija, kao i bivšeg premijera Alena Žipea. Fijon je, najsažetije rečeno, kombinacija pomenute dvojice gubitnika. Za razliku od Sarkozija, Fijon je uzoran otac petoro dece, na liniji katoličkog tradicionalizma, diskretan, trezven, bez smisla za humor, nije sklon skandalima, pa ni nevaspitanom rečniku i protivi se jednopolnim brakovima. Za razliku od Žipea, Fijon - rođen 1954. godine - u najboljim je godinama da bude predsednik.

Otpušta pola miliona službenika

Po zagovaranju neoliberalnog kapitalizma blizak je i Sarkoziju i Žipeu, s tim što ide mnogo dalje i predlaže radikalni neoliberalni program: otpuštanja čak pola miliona zaposlenih u javnim službama (zdravstvo, policija, vojska, prosveta), smanjenje i ukidanje socijalnih mera, drakonsku "seču" u državnom budžetu od 100 milijardi evra, poreske promene u korist najbogatijih, kao što je ukidanje poreza na posed. Zbog toga je dobio novi nadimak: "francuska Margaret Tačer".

Rusi su dobri kupci

Na planu spoljne politike Fijon je pragmatičan: zalaže se za dobre, pre svega trgovinske, odnose sa Moskvom jer Francuska ima velike gubitke zbog sankcija EU Rusiji, kao i za prestanak rata u Siriji, po cenu da Asad ostane na čelu te države.

Fijon nigde ne pominje da će naterati krupnu industriju da plaća poreze i tako uneti u državnu kasu na desetine milijardi evra, niti da će uvesti taksu na finansijske transakcije. Iako smatra da će svojim konzervativnim programom moći da spase prezaduženu otadžbinu, njena politička kultura i revolucionarna tradicija govore da je mnogo verovatnije da će, u slučaju da bude izabran, on izvesti Francusku na ulicu.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online