Utorak 14. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Ponedeljak 28.11.2016.
17:45
Vestionline A

Kastro je bio Srbin?!

Spisateljica Dragoslava Koprivica objavila je pre pet godina knjigu "Besmrtni Kastro i srbski rod", u kojoj je pokušala da dokaže da je legendarni kubanski lider Fidel Kastro po poreklu bio Srbin!

Reuters
Fidel Kastro ili Fidel Kastrović?!

U ovaj poduhvat se upustila jer je Kastro izjavio da je njegov otac Angel Kastro Kelt iz Galicije u Španiji, a to za istoričare po automatizmu znači - Kelti su bili Srbi!

Našoj spisateljici, koja je veliki deo života provela u Francuskoj, bio je veliki izazov da na osnovu Kastrove izjave "da je poreklom Kelt iz Galicije u Španiji" izvede smelo gledište da je poreklom Srbin.

- Nisam našla nijedan dokaz da Angel Kastro ne bi mogao biti Anđelko Kastratović! Srpsko-keltska idila nije okončana dok hemija čini svoje - objasnila je svojevremeno Dragoslava Koprivica za Alo! kada je njena knjiga bila u žiži interesovanja.

Na pitanje da li je našla dokaz da je Kastrov otac Angel zaista bio Anđelko Kastratović, isticala je da moramo da se oslobodimo terora falsifikovane istorije i raznih bečko-berlinskih i nordijskih istorijskih škola.

- Nema budućnosti onaj narod koji se odrekne svoje prošlosti. To nije otrcana fraza, nego najistinitija istina. Srpski istorijski koren je dubok, ali je sasečen! Srpstvo nije "hibridna nacija", Srbi su narod. Narod koji ima svoj civilizacijski identitet. Srbi su prva Evropa. Pitanje srpskog porekla vodi nas u pradavnu prošlost, a geografski od Atlantskog okeana do Tihog okeana. U sunovratu u kojem živimo moramo saznati ko smo da bismo opstali - izjavila je Dragoslava uoči izdanja knjige na španskom i izrade Kastrovog profila za korice od slova "Miroslavljevog jevanđelja".

- Ova knjiga je moj istraživačko-esejistički pokušaj da skrenem pažnju na istinitu priču o srpskoj prošlosti - poručila je.

Da sam napisala "Besmrtni Niče i srbski rod", ne bih pogrešila. Da sam napisala "Oto Bizmark i srbski rod", ne bih pogrešila. Aleksandar Veliki ili Ataturk, lista je velika, a priča ista. Proučavajući velike knjige i intervjue stranih autora sa Kastrom, saznala sam da je naš dalji rođak! Njegov otac je Kelt iz španske Galicije, malog mesta Lugo. Kubu dobro poznajem, ali Kastra nikad lično nisam srela. Krenula sam od Fidela Kastra, jer je to poseban Don Kihot ovog vremena, nosilac programa nade, lucidni intelektualac, koji me istinski inspiriše. Svi profesionalno ozbiljni i neucenjeni istoričari znaju da su Kelti Srbi - istakla je Koprivica uoči objavljivanja knjige, koja je tada i Kastru poslala knjigu posredstvom kubanske ambasadorke u Beogradu.

POVEZANE VESTI

Sreda 30.11.2016. 20:17
I Obama je srbenda, samo kriju od nas
Sreda 30.11.2016. 20:35
A kad se samo setim da sam se slatko smejala citajuci knjizicu prof Radica o Srbima pre Adama i posle njega,verujuci naivno da je to sacica zabludelih romanticara i zaludnih skribomana i da vecina sveta zna dvoljno dobro sta je priblizno istina,a sta je u sferi fantazije-da ne upotrebim neku tezu rec... Sta se to dogodilo relativno obrazovanom,pristojnom narodu,kome je bilo jasno mesto malog naroda u istoriji covecanstva?Mi smo se smejali Bugarima dok su pokusavali da nas sve prisvoje,mada su za to imali malcice vise istorijskih prava.Zanima me:da li nam se neko smeje i ima li ikoga ko place nad sudbinom drzave Srbije i njenih gradjana? Jos bi me vise zanimalo:ko sve ove zamlate,hohstaplere i manipulante placa jer sumnjam da se sami izdrzavaju i istrazuju iz hobija i zelje da nesto saznaju i "otkriju" koristeci losu literaturu i izvodeci pogresne zakljucke.
Sreda 30.11.2016. 21:00
Револуционар - који је остварио свој сан... Комуниста - који је остао доследан идеји....Држабник који је ... - бранио и (одбранио)своје идеале. Диктатура пролетаријата, је законитост прелазног револуционарног периода - Експропријације Експропријатора, а не лични "хир" некаквог "надобудног вође" ( и самозваног "диктатора" како му приписујете!) који тако "елиминше опозицију"...?! ( Шта је опозиција - Комунисти...? ) У условима ташистичког глобалистичког "окружења"...где је сваког дана претио интервенционизам и контра-револуција - одржати Социјализам као уређење државе (поред рђавог комшијеСАД-е!) био је велики подвиг и доказ...да ће радничка класа ипак једног дана - бити ГРОБАР буржоаске квази-демократије.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online