Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Četvrtak 17.11.2016.
12:26
Tanjug, Vestionline A

Ko je Trampov zet koji "operiše iza kulisa"?

Novi predsednik SAD Donald Tramp poručio je putem Tvitera da tranzicija vlasti "ide kao podmazana", odbacivši optužbe da taj proces zapada u haos, a u novoj raspodeli ovlašćenja kao moćan igrač pojavljuje se njegov zet Džered Kušner, navodi "Politiko".

Reuters
Oženio Trampovu mezimicu: Džered Kušner i Ivanka Tramp

Kušner se kao uticajan pokazao i u predizbornoj kampanji, a postoje nagoveštaji da će upravo on skrajnuti republikanskog guvernera Nju Džersija Krisa Kristija, koji je mesecima postavljao temelje nove administracije, a koji je pre 10 godina, kada je bio tužilac, Kušnerovog oca stavio iza rešetaka, objašnjava ovaj portal.

Ovaj 35-godišnji milioner suprug je Trampove ćerke Ivanke Tramp, a dok je novoizabrani predsednik razgovarao sa svojim prethodnikom Barakom Obamom u Beloj kući prošle nedelje, Kušner je razgovarao sa Obaminim šefom osoblja, navodi BBC.

Kušner je diskretno postao jedan od najbližih savetnika svog tasta, a njegov moćni uticaj tokom predizborne kampanje ogledao se, između ostalog, u obezbeđivanju digitalne strategije.

Trampov zet, koji se nerado pojavljuje pred kamerama i uglavnom "operiše iza kulisa", bavi se nekretninama i vlasnik je lista "Njujork observer" koji je otkupio 2006. godine sa samo 25 godina, a u njegovom je vlasništvu i neboder u Petoj aveniji 666, par blokova dalje od tastove kule.

Kušner još nije dobio zvaničnu poziciju u Trampovoj administraciji, ali je imenovan, zajedno sa troje Trampove dece, u tim za tranziciju, i po svoj prilici uživa poverenje novoizabranog predsednika.

Ovaj ortodoksni Jevrejin poljskog porekla čiji su deda i baba preživeli holokaust, a koji je rođen i odrastao u izobilju u Livingstonu u Nju Džersiju gde mu se otac obogatio u oblasti nekretnina, u uvodniku u svom listu svojevremeno je branio Trampa od optužbi za antisemitizam.

Kušnerov otac Čarls završio je u zatvoru zbog niza prestupa, uključujući utaju poreza i vršenje pritiska na svedoke, a u njegovom slučaju tužilac je bio niko drugi nego bivši javni tužilac za Nju Džersi i republikanski predsednički kandidat 2016. godine Kris Kristi.

Kušner je, navodi BBC, između ostalog savetovao svog tasta da izabere za kandidata za potpredsednika Majka Pensa, a ne Kristija.

Trampa sa zetom možda povezuje slična prošlost i poreklo, s obzirom na to da su i jedan i drugi kao relativno mladi nasledili imperije na polju nakretnina, pri čemu je i Trampov otac, kao i Kušnerov, bio kontroverzna ličnost koja se našla pred sudom zbog optužbi za rasnu diskriminaciju.

Kušner i Tramp imaju još nešto zajedničko - nedostatak političkog iskustva, što nije sprečilo novog predsednika da svog zeta hvali kao "veoma dobrog u politici".

S druge strane, za razliku od svog tasta, Kušner je miran, staložen i ne voli da bude u prvom planu.

Blagog glasa i izrazito mladolik, Trampov zet bi, s obzirom na svoje veliko angažovanje u predizbornoj kampanji i blizak odnos sa novoizabranim predsednikom, mogao bi da postane izuzetno uticajan u Vašingtonu, zaključuje BBC.

POVEZANE VESTI

Petak 18.11.2016. 20:51
Кушнер се као утицајан показао и у предизборној кампањи, а постоје наговештаји да ће управо он скрајнути републиканског гувернера Њу Џерсија Криса Кристија, који је месецима постављао темеље нове администрације, а који је пре 10 година, када је био тужилац, Кушнеровог оца ставио иза решетака, објашњава овај портал. Овај 35-годишњи милионер супруг је Трампове кхерке Иванке Трамп, а док је новоизабрани председник разговарао са својим претходником Бараком Обамом у Белој кући прошле недеље, Кушнер је разговарао са Обаминим шефом особља.
Petak 18.11.2016. 20:52
Кушнер је дискретно постао један од најближих саветника свог таста, а његов моћни утицај током предизборне кампање огледао се, између осталог, у обезбеђивању дигиталне стратегије. Трампов зет, који се нерадо појављује пред камерама и углавном „оперише иза кулиса”, бави се некретнинама и власник је листа „Њујорк обсервер” који је откупио 2006. године са само 25 година, а у његовом је власништву и небодер у Петој авенији 666, пар блокова даље од тастове куле.
Petak 18.11.2016. 20:53
Овај ортодоксни Јеврејин пољског порекла чији су деда и баба преживели холокауст, а који је рођен и одрастао у изобиљу у Ливингстону у Њу Џерсију где му се отац обогатио у области некретнина, у уводнику у свом листу својевремено је бранио Трампа од оптужби за антисемитизам. Кушнеров отац Чарлс завршио је у затвору због низа преступа, укључујући утају пореза и вршење притиска на сведоке, а у његовом случају тужилац је био нико други него бивши јавни тужилац за Њу Џерси и републикански председнички кандидат 2016. године Крис Кристи.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online