Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Sreda 16.11.2016.
09:26
Tanjug, Vestionline A

Špigl: Dosta je SAD - Angela Merkel preuzima svet

SAD su ceo vek predvodile slobodni svet, a posle pobede Donalda Trampa, Amerika se dobrovoljno odrekla te uloge, piše u sredu nemački "Špigl", ocenjujući da je vreme da Evropa i Angela Merkel popune tu prazninu.

Reuters
Ona je jedini jaki vođa: Angela Merkel

U januaru, kada Donald Tramp položi zakletvu kao 45. predsednik SAD, američka era će "proslaviti stotu godišnjicu, ali će to istovremeno biti i njen pogreb", navodi list.

"Špigl" konstatuje da je Amerika dugo bila orijentir za Zapad, ali da, ako Tramp bude vladao onako kako je obećavao tokom kampanje, zemlja slobodne volje odreći će se uloge lidera slobodnog sveta, a onda je red na Evropu. 

"Kontinent treba da se odupre populizmu, mudro kombinujući ozbiljno shvatanje strahova i suočavanje s gnevom, ne ograničavajući slobode".

Krajnje je vreme da Evropa počne da pridaje veći značaj Evropskoj uniji, a "šok zbog Trampove pobede mogao bi da doprinese da se to najzad i desi", piše list.

Nažalost, Evropa je u najgorem stanju u poslednjih nekoliko decenija. Britanci napuštaju EU, delimično iz straha od slobode ostalih, slobode da se nastane u Velikoj Britaniji. Mnoge vlade ističu pitanja koja ih dele, a ne ona koja ih ujedinjuju. Evropske države se udaljavaju, konstatuje "Špigl".

Šta će se desiti sa Zapadom, Evropom i Nemačkom bez SAD kao vodeće sile? Nemačka je čedo Zapada, naročito Sjedinjenih Država, oživelo zahvaljujući širokogrudosti Amerike, a sada u stanju dubokog šoka.

Angela nije Vudro Vilson, ali...

Američki predsednik je uvek istovremeno bio i naš predsednik, barem u izvesnom smislu, a Barak Obama je bio dostojan predsednik Zapada. Sada moramo da se snađemo bez zapadnog vođstva, navodi "Špigl".

Tokom stogodišnje zaštitničke i rukovodeće sile Zapada, njeni saveznici su vodili relativno lagodan život - mogli su sebi da dozvole luksuz da bez entuzijazma slede evropsku ideju, zato što su tu bili Amerikanci.

Nemački list dodaje da će sada će Evropa verovatno morati sama da brine o sopstvenoj bezbednosti - i to u vremenima kada su u njenom susedstvu Vladimir Putin, Redžep Tajip Erdogan i Islamska država.

"Zapadni lideri - bez Amerike - suočeni su s monumentalnim zadacima. Nemačka kancelarka Angela Merkel je predstavnica jake države i ima snažne moralne temelje, što je pokazala u izbegličkoj krizi. Ona ne mora da bude Vudro Vilson, ali trebalo bi da postane odlučni vođa Evrope. Ako to ne bude, to će značiti da nije prepoznala znakove vremena", zaključuje list.

POVEZANE VESTI

Sreda 16.11.2016. 12:36
Pa da pa nju u njemackoj ne hebe 3%,kamoli da vlada svetom!
Petak 18.11.2016. 19:36
Које про-се-равање! Још само да Хитлер васкрсне. Посебно „обожавам“ ове бљувотине “ …земља слободе воље одрећи ће се улоге лидера слободног света …“ Настављају Сорошеви медији да кењају о западним тзв слободама.
Petak 18.11.2016. 19:39
Ма какво обожавање Путина од стране Трампа какво шта. Ако Трамп има реалније погледе он исто тако има јаке противнике и у самој америчкој администрацији, а и у конгресу, тамо су бројни јастребови непријатељски настројени према Русији. Не верујем да би Трамп уопште дошао на идеју да укида НАТО. али можда ће имати идеју да више штити амерички интрес, а то ће значити господо Европљани ако хоћете НАТО заштиту дајте да се то и плати онолико колико кошта.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online