Sreda 1. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Nedelja 13.11.2016.
12:36
Tanjug, Vestionline A

"Rusi će nas razbiti, a haos će početi na Balkanu"

Predsednik Bugarske Rosen Plevnelijev šokiran je pobedom Donalda Trampa na predsedničkim izborima u SAD i uveren je da ruski predsednik Vladimir Putin namerava da destabilizuje Evropu, pri čemu je, kako kaže, Balkan važan strateški deo ruskih interesa.

Reuters
Rosen Plevnelijev: Nema ukidanja sankcija Rusima

- Balkan je strateški važan deo ruskih intersa. Bugarska je važna za Evropu jer je nezaobilazni faktor u regionu. Ko želi Evropu da destabilizuje pokušava to preko Balkana. To je bilo uvek tako - Prvi svetski rat je u tom regionu zapaljen - rekao je Plevnelijev u intervjuu bečkom dnevniku.

Na pitanje da li predstoji novi Hladni rat, Plevneliev je kazao da se radi o novoj fazi Hladnog rata.

- Plivamo u neizvesnim vodama. Tada je Sovjetski savez gradio na osnovom poverenju sa zapadom, i znali smo da ruski generali neće aktivirati crveno dugme za nuklearno oružje - dodao je Plevnelijev.

Mi ne znamo šta Putin zna

Danas Putin veoma dobro zna šta ne bi mi radili. Međutim mi ne znamo šta bi sve on radio. Postoji Evropa pre i posle aneksije Krima. Niko nije verovao da će se granice Evrope ponovo menjati nasiljem. Rusija se više ne pridržava pravila koja su važila za Sovjetski savez” - naglasio je bugarski predsednik.

Prema njegovim rečima ova nova faza je opasnija od Hladnog rata i izražava uverenje da Putin EU vidi kao protivnika kojeg želi da oslabi.

Svi koji mrze EU dobijaju pomoć Rusa

Upitan za sredstva kojim Rusija želi destabilizovati Evropu, Plevneliev je naveo da se radi od propagande do finansiranja ultranacionalista koji su protiv EU.

- To se dešava i u Bugarskoj. Mnogi koji mrze EU dobijaju finansijsku pomoć iz Rusije - podvukao je Plevneliev dodajući da ima sve dokaze koje pokazuju da Rusija namerava da destabilizuje Evropu, te da se on nikada nije dvoumio oko puta kojim treba da ide Bugarska - u EU.

On je naglasio da je protiv labavljenja sankcija EU prema Rusiji, dodajući da Ukrajinska kriza nije rešena.

- Da li je zamrznuti konflikt rešenje? Tom metodom Rusija želi zemlje da natera na zavisnost. Moramo da pokažemo snagu i sankcije čak, pod određenim uslovima, da produbimo - smatra Plevnelijev.

Tramp...

Kada je reč o novom predsedniku SAD, on je kazao da je neprijatno iznenađen, kao nakon Bregzita.

- Tramp je najavio ne samo podizanje zida prema Meksiku, već i doveo u pitanje NATO. Bio je to najpogrešniji signal koji jedan američki predsednik mogao da uputi - uveren je Plevnelijev, izrazivši nadu da će Tramp razmisliti o pojedinim predizbornim obećanjima.

Turska je partner

Što se Turske i EU tiče, bugarski predsednik je kazao da ne bi bilo u interesu ni Evrope, a ni Ankare da se poništi sporazum o izbeglicama, te odbija prekid pristupnih pregovore.

- 'Moramo gledati na Tursku kao partnera u migrantskoj krizi. Nije rešenje Evropu zatvoriti kao srednjevekovni dvorac. Moramo sarađivati sa čuvarima naših kapija kao što su Turska, Egipat, Libija. Turska je regionalna sila, čiji razvoj treba sagledati dugoročno. Moramo jasno govoriti o kršenju ljudskih prava, ali sa zaustavljanjem pristupnih pregovora ne bi trebalo da prenaglimo - zaključio je Plevnelijev.

POVEZANE VESTI

Nedelja 13.11.2016. 15:10
Bugaraska sirovina!!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online